A nyíregyházi szennyvízprogram végre a kivitelezési szakaszba lépett

A napokban sor került a vállalkozási szerződések megkötésére a KEOP-1.2.0/2F-2008-0005 támogatási szerződés számú "Nyíregyháza és Térsége szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Programja" – csatornahálózati fejlesztések vonatkozásában.

 

 
Nyíregyháza új városvezetése kiemelt feladatként tekintett a szennyvízprojekt jogi anomáliáinak feloldására, a reménytelen helyzetben megörökölt program folytatására. A cél az volt, hogy a lakosságnak ne kelljen tovább várnia a kivitelezés elindítására. A most megkötött kivitelezői szerződések biztosítják, hogy a teljes program megvalósuljon.
 
A szerződéskötést követően a vállalkozóknak a műszaki ütemtervet, illetve kiviteli terveket kell elkészítenie. A kivitelezési munkák ez alapján kezdődhetnek meg a csatornaépítési munkák, előreláthatóan még a tavaszi hónapokban. A lakosságot közvetlenül érintő csatornaépítési munkák építésének végső befejezési határideje 2013. május vége, míg a főgyűjtő rekonstrukciós munkák 2013. év szeptemberében fejeződnek be.
 
Történeti visszatekintés:
 
Nyíregyháza Megyei Jogú Város hosszas előkészítés után 2008. év júniusában pályázatot nyújtott be az Európai Unió Kohéziós Alapjához Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási programjának megvalósítására.
 
2008. október 1-i ülésén a Kormány a programot jóváhagyta, majd a szakmai ellenőrzést követően 2009.év június 11-én az Európai Bizottság is meghozta támogató határozatát.
 
 
A program műszaki tartalma:
 
1.       Nyíregyháza belterületi hálózatfejlesztés
2.       Nyíregyháza agglomeráció hálózatfejlesztés
3.       II. sz. szvtt. nyomóvezeték
4.       Főgyűjtők átépítése
5.       Hálózatracionalizálás, helyi beavatkozások
6.       Szaghatás kezelés
7.       II. sz. szvtt. fejlesztése
8.       Komposztáló telep építése
 
 
A beruházás keretében a város közigazgatási határain belül 8 024 csatornázatlan ingatlan szennyvízelvezetése oldódik meg. A Projekt megvalósítása során a szennyvízcsatorna építés 215 utcát érint a belvárosi területen és 22 városi településrészen, mely területeken 186 km szennyvízcsatorna és 98 új szennyvíz átemelő épül a kellemetlen szaghatások kezelése mellett.
A szennyvízhálózat fejlesztéséhez kapcsolódik a fentieken túl mintegy 11 km hosszban a főgyűjtők szükség szerinti átépítése és felújítása, a hálózat egyszerűsítésével összefüggésben a kijelölt átemelők átalakítása, bővítése, valamint vízkormányzási beavatkozások 7 km csatornahossz megépítésével.
 
A szennyvízcsatorna hálózat fejlesztése során a fentieken túlmenően a II. sz. Szennyvíztelepi nyomóvezeték átépítése is megvalósul mintegy 8,1 km hosszban.
 
A program részét képezi a tervezett intézkedéseknek megfelelően a város és az agglomerációjába tartozó települések összegyűjtött szennyvizeinek tisztítása és a szennyvíziszap kezelése is. A város jelenleg meglévő szennyvíztisztítási kapacitását a hálózat bővítésével összefüggésben, valamint a szennyvízkibocsátások hosszú távon prognosztizált növekedésének figyelembevételével, további 10 000 m3/nap hidraulikai kapacitással bővíteni szükséges. A tisztítókapacitás bővítése a leginkább költséghatékony megoldással, a meglévő II. sz. Szennyvíztisztító telep fejlesztésével valósul meg.
A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap ártalommentes kezelése komposztálással történik. Az I. sz. Szennyvíztisztító telep közelében megépítésre kerülő központi komposztáló telepen a komposztálás könnyűszerkezetes, tetővel lefedett, oldalain acél héjszerkezettel lezárt, aszfaltburkolatú felületen valósul meg. A zárt komposztáló területen a levegőztetést biofilter beépítésével oldották meg, ezzel biztosítva a szagtalan működést is.
A program egy része a II. számú szennyvíztisztító telep rekonstrukciója, valamint a zárt komposztáló telep a 2009. évi szerződéskötés eredményeként befejezéséhez közeledik. A Komposztáló telepen a próbaüzem folyik, míg a telep mintegy 85 %-os készültségi fokon áll. 
A meglévő és a program keretében épülő átemelők szaghatás kezelési munkái jelen csatornázási munkákkal párhuzamosan kezdődhetnek.
 
A projekt teljes költsége nettó 13.379.543.063 Ft, mely összeg a most lezárult közbeszerzési eljárás eredményeként alakult ki. Tekintettel arra, hogy a Támogatási szerződéshez képest összességében 607.279.268 Ft-al magasabb ajánlatok érkeztek be, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012. február 02-án tartott rendkívüli ülésén kiegészítő forrás biztosításáról döntött.