A SZUZAI MENYEGZŐ - bemutató a nyíregyházi színházban

 

Sütő András "A SZUZAI MENYEGZŐ" című két felvonásos drámáját mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház március 24-én, a Nagyszínpadon.
 

 

Színes és festői lehet az a fantázia-kép, amely az emberek gondolataiban megjelenik a cím hallatán. De valójában mit is takart az a nagyon is tudatos, politikailag eltervezett és megalapozott döntés, amely Nagy Sándor, Perzsia elleni hadjárata során képviselt asszimilációs politikájának érdekében állt?
 
Kr.e. 324-ben Alexandros, indiai hadjáratáról visszatérőben Susába érkezett, itt várta be hadseregének másik felét. A viszontlátás örömére hatalmas, több napig tartó ünnepségeket tervezett, a műsorban színdarabokkal, versenyszámokkal, bankettekkel és egyéb szórakozásokkal fűszerezve.  Az öt napig tartó tömeges esküvőn tízezer közrendű katona kelt egybe ugyanennyi perzsa nővel. „A lakomára állítólag kilencezren voltak hivatalosak, és mindegyikük arany ivópoharat kapott az áldozathoz.
 
A ceremónia immár perzsa szokás szerint zajlott, ezzel is hangsúlyozta Alexandros legnagyobb jóindulatát a perzsa nemesség előtt. Arrianosz szemléletesen írja le az esküvő menetét; sorban székeket helyeztek el a vőlegények számára, majd a köszöntők után bejöttek a menyasszonyok, és mindegyik a számára kiválasztott vőlegény mellé ült. Megfogták egymás kezét, majd megcsókolták egymást. A király kezdte el a ceremóniát, ugyanis az egész ünnepséget egyszerre és ugyanolyan módon tartották. Ezután mindegyik vőlegény kézen fogta menyasszonyát és elvonultak a nászszobába.
 
Sütő Andrást sokat foglalkoztatta Nagy Sándor perzsa hadjárata és a görög kultúra erőszakos terjesztésének következményei. Legelőször diákkorában olvasott a történetről majd 1973-ban megírta Perzsák c. esszéjét és 1980-ban, A szuzai menyegző c. színpadi művét.
 
A fordulatos dráma választ ad a fent feltett kérdésre: vajon milyen szándék húzódik meg a hatalom részéről, amikor a legyőzötteket a győzők tömeges nászra kényszerítik?!
 
 
 
A SZUZAI MENYEGZŐ
Dráma két felvonásban
 
 
PARMENIÓN              ILLYÉS ÁKOS
ÉANNA              BUDAI ZSÓFI
KLEITOSZ              PUSKÁS TIVADAR
DÉMÉTRIOSZ              HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
LÜSZIMAKHOSZ              VARGA BALÁZS
KALLISZTHENÉSZ              KRICSÁR KAMILL
BÉTISZ              GÁSPÁR TIBOR
IFJÚ BÉSSZOSZ              NAGYIDAI GERGŐ
SZUZIA              BARTA ÉVA
PHILIPPOSZ              TÓTH ZOLTÁN LÁSZLÓ
ROXANA              HORVÁTH MARGIT
ALEXANDROSZ HANGJA              XXX
ŐRSÉGPARANCSNOK              GYURIS TIBOR
BESSZOSZ              KAMENICZKY LÁSZLÓ
1. Katona              PÁSZTOR PÁL
2. Katona              RÁK ZOLTÁN
3. Katona              VIZKELETI ZSOLT
Továbbá: tábornokok, egyiptomi papok, katonák, satrapák, őrtállók, perzsa lányok és asszonyok, gyermekek, zenészek
 
Látványtervező: VERECKEI RITA              Dramaturg: TUCSNI ANDRÁS