Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja a Besiben

 

Idén második alkalommal került megrendezésre a Közöd! Önkéntes Fiatalok napja, a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban. A programot a gimnázium diákönkormányzata és a helyi Rotary klub szervezte. 
 

 

Idén óvodákba, idősek otthonába, sérült gyermekekhez valamint a Megoldás Alapítványhoz volt lehetőségük elmenni a diákoknak. Három óvoda csatlakozott a programhoz, így a Csillagközi- , Nyitnikék-, Tompos Lakótelepi Óvodákban 35 fiatal látogathatott el, és merülhetett bele a dalok és színezők világába újra. A már hagyomány szerint visszajáró 11.a osztály egy része, ismét az I. számú Idősek Otthonába és Klubjába készült, ahová népdalcsokrot és verset vittek. Az egy évvel idősebbek, 12.a-sok a II. számú Idősek Klubjába végeztek önkéntes munkát, Ők felolvasni mentek, azt követően az idősekről készül fotóalbumokat és a klub felújítási munkálatait elemezték. A Sérült Gyermekekkel való kézműves foglalkozást, és az új telekre költöző Megoldás Alapítvány kerti munkájába való segítést, egy felkészítő előzött meg, melyet a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület munkatársa, Tündik Zsuzsanna, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Önkéntese tartott. Voltak akik először féltek a fogyatékosságban élő fiataloktól, azonban a program alatt kellemesen csalódtak.  
 
Amit ezek a sérült emberek adni tudnak, szinte el sem lehet mondani. Az a szeretet, ami olyan önzetlenül árad belőlük. Akkor láttak először és mégis mintha 1000 éve ismernénk már egymást, jöttek öleltek, csókoltak. Hihetetlen érzés és ez a vidámság, közvetlenség amit bármelyik ember megtanulhatna tőlük. Példát vehetnénk arról, hogyan élnek együtt. Nem veszekednek, nem kérnek többet, mint hogy szeressék őket. A legfontosabb hogy elfogadják magukat, olyannak amilyenek, és ez példaértékű - mondta a programon részt vett Frindik Nóra (11.b).
 
A program zárásaként, egy levezető beszélgetéssel, élményfeldolgozással zárták a napot. A résztvevők, ha lehetőségük adja, ezután is szeretnének önkéntes munkát végezni.
 
Bár a tavalyi rekordunkat nem sikerült megdöntetni, úgy gondolom a fiatalok sokkal több és értékesebb tapasztalattal gazdagodtak. 2012-ben a Bessenyei György Gimnáziumban 87 fő végzett önkéntes munkát, csatlakozva ezzel a már tavalyi évben is százezreket megmozgató programhoz.  – nyilatkozta Siladi László (10.f) a helyi főszervező.