Tokaj kitörő lelkesedéssel várja a fiatalokat!

Petrusák János interjút készített Tokaj első emberével, Májer János polgármesterrel a 2012-es, 13. Hegyalja Fesztivál alkalmával.

 

-          Polgármester úr, Tokaj a bor városa, sőt, számunka, magyarságszeretők és borkedvelők számára a bor igazi fővárosa. Mit jelent Önöknek az, hogy nevük a közszájon nem csupán a borral, hanem a Hegyalja Fesztivállal is összeforrt?
 
Számunkra e Hergyalja Fesztivál egy a sok közül, amit a városban szervezünk, s ezeknek döntő többségében a bor áll a középpontban. Természetesen a Hegyalja Fesztivál a legtöbb embert mozgatja meg, a legtöbb turistát hozza, ezért kiemelt jelentősége van, vetekszik a Szüreti Napokkal. Mi az valljuk, hogy a bort akkor lehet jó áron, azaz nyereséggel eladni, ha városban a turisták vásárolják meg és nem a multik nyomott áron az áruházakban. A Fesztivál 13 év alatt beleforrott város rendezvénynaptáréba – még akkor is ha zajosabb – mint mások, de fesztivál, ez a feladata, nem szeretnénk ha meg kellene tőle válni. 
 
-          Ez a fesztivál, hazánk egy meghatározó könnyűzenei fesztiválja immáron 13 esztendeje van közigazgatásilag Rakamazon, de a fesztiválozók szerint a tokaji Tisza-parton. Az Önök városának mit jelent ez a közelség? Milyen pozitívumokat, és esetleges negatív jelenségeket tudna felsorolni?
 
A közelség azt jelenti, hogy a fesztiválozók nagyrészt Tokaj város infrastruktúrájára, kereskedelmére, idegenforgalmára, szolgáltatásaira épül. (Én még nem láttam fesztiválozót a közeli Rakamaz városban.) Ebből jelentős bevételek jelentkeznek azoknál az embereknél, akik a fesztivált kiszolgálják, akik természetesen döntő többségében Tokaji polgárok, vagyis ez számukra öröm. A város felpezsdül a számos fiatal jelenlétében, nem árt a gyérülő idegenforgalmi szezonban, amit a gazdasági válság okoz számunkra. Nos, jár egy kis éjszakai harsánysággal és rengeteg szeméttel is, amit naponta 2-3 alkalommal elszállítunk. A világörökségi város nem lehet szemetes. Megszoktuk talán meg is szerettük. Rakamaz ez esetben szerencsésebb, mert negatív jelenségek nem árnyékolják be a fesztivál hetét, s közben a feltételezem, hogy a területért szép bérleti díjat kaphatnak. De ez már nem tartozik ránk.
 
 
-          Ön, mint a város első embere, illetve a képviselőtestületük nem érzik-e úgy, hogy a hivatalos álláspontjuk a fesztiválról, annak pozitívumairól és a nem hivatalos, amelyet a vállalkozók és a lakosság képvisel, eltérhet egymástól?
 
A város Képviselő Testületének nincs negatív megítélése a fesztiválról hivatalosan és nem hivatalosan sem. Éppen ma beszéltem egy képviselő társammal, akivel abban állapodtunk meg, hogy a fesztivál vezetőivel, a buli után azonnal felvesszük a kapcsolatot és megbeszéljük a tapasztatokat, kialakítjuk azokat az intézkedési csomagot, amely még jobb szolgáltatást nyújtanának a jövőre idelátogatóknak. Megvizsgáljuk azokat az érintkezési pontokat, amivel a fesztivált erősíthetjük, vagy segíthetjük. Természetesen az nem lenne igaz, ha azt állítanám, hogy mindenki örül ennek a nagy a zsongásnak, ilyen emberek mindenhol vannak és lesznek. Tény, hogy Tokaj él és lüktet, s ha ez így van akkor az a nagytöbbségnek jó!
 
 
-          Mit tesznek annak érdekében, hogy szeresse egész Tokaj a fesztivált? Gondolok itt azon vállalkozóikra, legyenek vendéglátósok vagy szállodások-panziósok, akik az ő szavaikkal élve a „komoly vendégek” elriasztását látják nem is a fesztiválban, annak zenei hangerejében, hanem a fesztiválozók egy részében. Nekik mit tudnak mondani?
 
Azt hiszem, hogy mindenkinek tolerálnia kel a városban és az ideérkező turistáknak is, hogy ez a hét a Hegyaljáé, a fiataloké! A Fesztivál Szervezők egész évben hírlevekkel bombázták az országot, a várost, hogy mikor lesz a rendezvény, hogy kik fognak fellépni, vagyis akinek a kényes igénye ezt az egy hetet sajnálja a fiataloktól, azt sajnálom, mert elfeledte, hogy Ő is volt fiatal, és sokkal többet megengedett magának, mint most zord anyuka, vagy apukaként. Akik mostani felnőtt középkorú korosztályba tartoznak, a hippi korszakba születtek bele, nos akkor is voltak polgárpukkasztó dolgok.    
 
 
-          A fesztiválozókkal beszélgetve, nagy örömömre – annyira szeretem Tokajt, és annyiszor járok ide Nyíregyházáról, hogy engem itt mindent ismerőnek néztek -, többen is kérdezgették tőlem, hogy a fesztivál ideje alatt miért nincs több idegenforgalmi pont Tokajban? Sőt, volt aki idegenvezetőt is hiányolt, mert szívesen végigjárták volna a helyi értékek felderítése miatt a várost…
 
Tokaj kisváros, egy Tourinform irodánk van a sétáló utcán. Ebben az irodában azonban többen dolgoznak, s ha igényelnek idegenvezetést, akkor legalább három – négy kolléga áll rendelkezésre. Valószínű a fesztiválozók ezen túlléptek, annak ellenére, hogy a fesztiválszervezőknek kiváló a kapcsolatuk a Tourinformosainkkal.
 
-          Többen kérdezték, hogy a zsinagóga és a Paulay Ede Színház miért nem látogatható ezen fesztiválidő alatt?
 
 
Azt sajnálom, hogy kifogás merült fel arra, hogy sokan szerették volna megnézni a Zsinagógát és a Színházat, hiszen - többek között - éppen ezekre az épületekre vagyunk a legbüszkébbek és állandó személyzetük is van. Tehát a látogatást erőfeszítést sem okozna, hiszen a személyzet szívesen eldicsekszik ezekkel a „műkincsekkel”. Úgy gondolom, hogy ha ez nem így van, akkor ez egy bosszantó szervezési hiba, amire a jövőben minden bizonnyal jobban oda fogunk figyelni. 
 
 
 
-          Kérdésként felmerült, Tokaj vajon hogyan várja a fesztivált, mert „odaát” Rakamaz szinte tudomást sem vesz róla. (Pedig idegenforgalmi adót és egyéb helyi adókat Rakamaznak fizet a fesztivál.)
 
Tokaj kitörő lelkesedéssel várja a fiatalokat! A vállalkozók, szállodások, éttermesek boltosok, borászok, sörözök, jó előre felkészülve várják a fesztiválozókat, hogy ha átjönnek, akkor semmiből ne érezzen a fiatalok hiányt. Nagyon fontos a város számára, hogy ezek a fiatalok jó benyomásokkal távozzanak a városból, mert Ők lesznek 5-10 év múlva Tokaj potenciális vendégei a magasabb színvonalú szállodáinkban, vagy a Fesztiválkatlan előadásain stb. Rakamazról nem szívesen nyilatkoznék, mert nem az én dolgom. Talán számukra az is hátrányos, hogy a fesztivál 2,8 km-re van a lakott helytől, Tokaj esetében pedig csak a Tisza hidat kell átgyalogolni. Az sem közömbös, hogy Tokaj sokkal jobban felkészült a turizmus fogadására, mint a szomszédunk.
 
-          Mit üzenne Tokaj a Hegyalja Fesztiválnak, illetve a Hegyalja Fesztiváltól mit vár el Tokaj?
 
Első üzenetem, hogy jövőre ugyanitt! Utána azt üzenem a fiataloknak, amire még talán nem gondolnak, hogy most élik fiatal éveiket, amely soha nem fog megismétlődni, tehát becsüljék meg, ugyanakkor szórakozzák ki magukat, kulturáltan úgy, amennyire csak lehet, alkalmanként azonban ki lehet engedni a szépen fésült fiú modellből.
Erre a fesztivál jó helyszín. Nagy bulik vannak, mellette az együttesek legjobbjai itt a Tisza mellett, sör, bor van, jó kaják, szépek a lányok. Mi kel még egy forrón pezsgő nyárhoz, a forrón pezsgő ifjúsághoz? TOKAJ!!!
A Hegyalja Fesztiváltól azt várom el, hogy jövőre is folytassák Hegyalján, legyenek jó bandák, és nagyon, nagyon sok hegyaljás.
 
-          És végezetül egy személyes kérdést engedjen meg, Polgármester úr! Ön kiment, illetve a hátralévő időben ki fog látogatni a fesztiválra, vagy családjából volt-e, van-e valaki kint?
 
Most megfogott! még nem voltam kint, de a hétvégére tervezem, hogy a lányommal kimegyek az „éjszakába”.