95 éves a ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM jubileumi eseménysorozatán Petrusák János alkotásai

Az idei évben az alapításának 95. évfordulóját ünneplő patinás oktatási intézmény – elegendő honlapjukat megnézni – kifejezetten sok volt diákjával dicsekedhet. A tudományos életben, a közéletben vagy a művészetekben több volt diák ért el sikert.Az idei évben az alapításának 95. évfordulóját ünneplő patinás oktatási intézmény – elegendő honlapjukat megnézni – kifejezetten sok volt diákjával dicsekedhet. A tudományos életben, a közéletben vagy a művészetekben több volt diák ért el sikert.

A művészettel foglalkozók bemutatkozását Petrusák János nyitotta meg kiállításával, ahol a volt zrínyis diák festményei, fotói, írásainak részletei és filmjeinek anyaga látható.

 A megnyitó szép számú diák és felnőtt közönsége előtt Huszárné Kádár Ibolya igazgató asszony beszélt a majd egy évszázados iskola múltját és jelenét összekötő rendezvénysorozatról, majd Martinovszkyné Kondrák Margit irodalomtanár szólt volt diákjáról, Petrusák Jánosról, kiemelve irodalmi tevékenységét, különösen az általa a Móricz Zsigmond Könyvtárban bemutatott Csoda vagy Mostoha című kötetet, amely kötetből két versrészletet fel is olvasott.

 

 

 
[bg|_Cikkek/2012/2012_11/Galeria/PetrusakJanosKiallitas|3|180|random|#FFFFFF]
 
A jubileumi eseménysorozat nyitó tárlatának festményeit és fotóit Tőkey Péter festőművész, az alkotó volt tanára mutatta be. Kiemelte az alkotó technikai sokszínűségét és művészeti sokrétűségét is. Utalt arra, hogy a most bemutatott kicsit polihisztor is, annyi féle művészeti és tudományos feladattal foglalkozik rendszeresen. A szervező tevékenyéget is megemlítette, hiszen Petrusák János a NYÍRI AFK elnöke, azaz a filmesek regionális egyesületéé, továbbá az Alkotók Városmajori Klubjának az alapító vezetője is. Ezen kívül több hazai és külföldi művészeti tábort szervezett, a gávavencsellői táborokat például Tőkey Péterrel együtt. 
 
Az üvegezett tárlóban a bemutatkozó alkotó regényei és filmjeinek dvd tokjai láthatók. 
 
A kiállítás még három hétig látogatható a Zrínyi Galériában…