A karácsony veszélyei négylábú kedvenceinkre

Karácsony táján megszaporodnak a lakásban tartott kutyákat, macskákat fenyegető veszélyek. Sokszor nem is gondolná az ember, mi mindenre kell odafigyelni ilyenkor, ha szeretnénk megkímélni kedvencünket egy kis gyomorrontástól, vagy esetleg akár nagyobb problémáktól. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, mikre kell ilyenkor odafigyelni:

Veszélyes élelmiszerek

 
Csokoládé: Hihetetlen, de igaz. A csokoládéban található anyagok (teobromin, koffein) hiperaktivitást, remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhatnak. Kistestű, torkos állatok azonban akár el is pusztulhatnak 3-4 tábla keserű csokoládé elfogyasztásától. Ha mindenképpen csokoládéval szeretne kedveskedni jószágainak, inkább válasszon tejcsokoládét, és abból se adjon sokat.
 
 
Alkohol: Az alkoholos italok fogyasztása az emberek részegségéhez hasonló kellemetlen tüneteket okozhat. Mazsola, szőlő: Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni.
 
Még több információ a romlott, penészes, élesztős ételekről is az alábbi linken olvasható: http://www.allatbarat.com/az-allatorvos-tanacsai/41
 
Egyéb karácsonyfa körüli veszélyek
 
Díszek: Az ünnep fő dísze mindenütt a feldíszített fenyőfa. A gömbdíszek összeroppantva éles üvegdarabokra törnek, amik megvághatják az állatot vagy lenyelve sérülést okozhatnak a szájban, gyomorban és a belekben is. Mind a macskák mind a kutyák számára sok veszély forrása lehet egy karácsonyfa. A fenyő kitűnő játszótér az állatok számára. Megfelelő rögzítéssel védekezhetünk a fa eldőlése ellen, ezzel megelőzve egy egy komolyabb sérülést, vagy agyrázkódást. Az égősorok vezetékeinek elrágása halálos áramütéshez is vezethet! Ne felejtsük el, hogy minden macska ösztönösen imád belebújni minden dobozba, nejlonzacskóba! Sokszor azonban éppen ez okozhat súlyos gondokat, például fulladásveszélyt.
 
 
 
Szaloncukor: A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.
 
Egyéb téli veszélyek
 
 
Fagyálló folyadék: A téli időszakban állandó veszélyt jelent a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol nevű anyaga révén halálos veszélyt rejt állatainkra nézve. Az anyag édeskés, így a legtöbb állat szívesen kóstolja, azonban tudnunk kell, hogy egy kistestű macska például már pár milliliter folyadéktól elpusztulhat. Vigyázzon, hogy ne hagyja a leengedett, kifolyt folyadékot szabadon.
 
 
Gyógyszerek: A téli megfázások idején sokszor juthat hozzá a kutya vagy macska is a lakásban elhagyott gyógyszerekhez. Fontos tudnunk, hogy ami az embereknek adott esetben orvosság, az állatainkat sok esetben meg is ölheti. Például 1-2 Aspirin tabletta elfogyasztása a macskákban súlyos következményekkel jár.
 
 
Petárdák: Szilveszterkor a sok petárda robbanás miatt az állatok gyakran pánikba esnek, és akár el is szökhetnek ijedtükben otthonról. Ha kutyája ijedős, keresse fel állatorvosát, hogy megbeszéljék, milyen nyugtató adható esetleg neki, amitől jóízűen átalussza majd ezt a - számára - kellemetlen éjszakát.
 
Még több hasznos tanács is megtalálható az Állatbarát Alapítvány honlapján!
 
 
Reméljük, hogy a fenti gyűjtemény nem veszi el a kedvét senkinek attól, hogy négylábú barátjával töltse az Ünnepeket! Vigyázzunk rájuk!