Megmentett örökség című időszaki kiállítás Nyíregyházán

 

„Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívéből” című kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban, Nyíregyházán 2013. január 7-én. 

 

 
"Az örökségünk, kötelékünk a múlthoz, amellyel együtt élünk ma, és amit tovább adunk a jövendő  nemzedékeknek. Kulturális és természeti örökségünk az élet és az ihlet két helyettesíthetetlen forrása. Próbaköveink, viszonyítási pontjaink, azonosságunk.”
 
/World Heritage Community 1996/
 
Ha egy régészeti leletet megmentünk, örökségünk egy szeletét mentjük meg. Ha minél több régészeti leletet mentünk meg, egyre szélesebbre tárul a múltra nyíló ablak. A nagyberuházásokat, elsősorban az autópálya-építkezéseket megelőző feltárások lehetővé tették, hogy színesedjen a régészeti leletek palettája. Az elmúlt 15 év feltárásaihoz kapcsolódik az 150 leletből álló páratlan válogatás, mely közel 8000 év történelméből ad ízelítőt az újkőkortól a török korig. A kiválasztott leletek képviselik azon társaikat is, melyek még a föld mélyén várnak a régészekre és az érdeklődő közönségre, s nem titkolt céljuk többek között az, hogy elősegítsék a beruházás és az örökségvédelem összhangjának megteremtését. Gondolta Ön, hogy a tatárjárás idején marhalábszárcsontban ezüstpénzeket rejtettek el? Tudja Ön, hogy mit ábrázol a Komáromban előkerült római mennyezetfreskó vagy mi lett a sorsa azoknak, akik a tatárjárás idején egy kemencében kerestek menedéket? Vajon Szabolcs – Szamár – Bereg Megye milyen értékes kincsekkel színesítette a kiállítás anyagát? Ha ezekre szeretne választ kapni és más érdekességeket is megismerni az évezredeket átívelő történelemből, a kiállítás segít a titkok feltárásában. A tárlat anyagát tizenhét megyei múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, az ELTE, az Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Történeti Múzeum szolgáltatta.
 
A kiállítás 2012. április 20-án mutatkozott be a Parlament Képviselői Társalgójában, majd innen indult országjáró körútra. Bemutatkozott már a Budapesti Történeti Múzeumban, az Iseum Savariense Régészeti Műhelyében és Tárházában, Szombathelyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban a szegedi Móra Ferenc Múzeumban és 2013. január 7-én Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban tárja ki kapuit. Időutazásra invitáljuk Önöket, kérjük, tartsanak velünk és ismerjék meg közös örökségünket.
 
Babolcsi Andrea múzeumpedagógus-régész
 
MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS ÉS TÁRLATVEZETÉS
 
A „Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívéből”  c. kiállításhoz kapcsolódóan igény szerint múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést is nyújtunk általános iskolai és középiskolai diákoknak. Ezzel kapcsolatosan további információt kérhetnek az alábbi telefonszámon: +36 20 9393 505.
 
Időszaki kiállítás: 2013. január 7. – február 15.