Állatvédelem a gyakorlatban - konferencia Nyíregyházán

 

Az Állatbarát Alapítvány 2013. február 27-én „Az Állatvédelem törvényi szabályozásának változásairól - Állatvédelem a gyakorlatban” címmel rendezett konferenciát Nyíregyházán. 
 
 
A rendezvényen - amelyen részt vett a PCAS-Pets' Care Állatvédő Segélyegyesület is, -  főként a megváltozott Állatvédelmi Törvényt, valamint a hozzá kapcsolódó rendeletek életbe lépését ismertették. 
 
A vitanapot Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere nyitotta meg, aki elmondta: városvezetés fontosnak tartja és támogatja az alapítvány, valamint az állatvédő szervezetek munkáját. Szerinte hasznosak az ilyen konferenciák, hiszen megosztja a lakosságot a kutya-, illetve állattartás. Nyíregyháza célja, hogy legyen egy olyan kialakult gyakorlat, amely az állatok érdekeit is szem előtt tartja! Azt is megtudhattuk, hogy Nyíregyháza város Önkormányzata, a Jegyzői Kabinet és a Nyírvv kft. közösen készíti elő a kutyák népszámlálását , amelyet idén tavaszra terveznek.
 
Ezt követően kutyák mikrochippel történő egyedi azonosításának gyakorlati tapasztalatairól Dr. Hegedűs Béla állatorvos számolt be a megjelenteknek.  Szerinte a transzponder behelyezését össze kell kötni a veszettség elleni oltással, és a gazdáknak tisztában kellene lennie a chippezés előnyeivel és hosszabb távú kötelezettségeivel is, például a regisztrációt és az adatok változásainak bejelentését.
 
Végül Dankó Dóra, az Állatbarát Alapítvány Állatotthonának vezetője mutatta be az 1993-ban létrehozott alapítvány tevékenységét, de beszélt az állatvédelmi törvény változásairól és a kóbor kutyák okozta problémákról is. Mint kiderült, a 130 kutya és 20 macska befogadására képes menhely most már huzamosabb ideje folyamatosan telt házzal üzemel, és a megye többi állatvédő szervezete is le van terhelve. Az előadások utáni hozzászólásokból ismét világosság vált, hogy az önkormányzatokra is egyre nagyobb terhet rónak a kóbor ebek. Biztos és gyors megoldás egyelőre nincs, összefogással viszont remélik, hogy hosszú távon megoldás születhet. Ehhez viszont az emberek szemléletváltása is szükséges! 
 
 
Kedves nyíregyháziak: chippeltetni, regisztráltatni, ivartalanítani és örökbefogadni!