Kölcsey Ferenc szónokverseny

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 2008. január 22-én, a Himnusz megírásának születésnapján egészalakos Kölcsey szobrot avatott a Megyeháza előtt. Ekkor elhatároztatott, hogy ezentúl minden évben fejet hajtanak Nemzeti Imánk papírra vetője előtt, ünnepség keretében megemlékezve a Magyar Kultúra Napjáról.

2010-től már a Kölcsey Társasággal és Szatmárcseke Önkormányzatával közösen lett szervezve az ünnepségsorozat. Tevékeny részt vállalt a Nyíregyházi Főiskola is a Gálák helyszínének biztosításával.
 
Hogy ne csak a felnőttek legyenek részesei ennek a nyíregyházi és szatmárcsekei csodának, ezért a szellemi megmozgatás szándékával indult útjára 2009 őszén a szervezés, hogy 2010 januárjában megméressenek a középiskolák tanulói a reformkor történelméből, szónoki képességeikből, megmutatva imrovizatív tudásukat, beépítve általános műveltségük hordozta szókincsüket, megmutatva közönség előtti megszólalási bátorságukat.
 
A zsűri elnöke mindig kiváló Kölcsey kutató, a zsűri tagjai pedig történészek, politikusok, színészek, irodalmárok, lelkészek, pedagógusok. Ők figyelik a tárgyi tudáson túl az előadásmódot, a szónoki rátermettséget.
 
Minden évben jelentkeznek a megye minden szegletéből középiskolások, akik a verseny 1. fordulójára már otthon felkészülhetnek. Ez a 10-15 tanuló a verseny 2. fordulójában a szereplését megelőzően 10 perccel korábban tudja meg, hogy mely témáról kell szónokolnia ismét 3 perc rendelkezésre álló ideig. A verseny győztese az, aki az összesítés alapján a legjobb eredményt elérte. Jutalma a „tárgyi” nyereményen túl az, hogy ugyanabban a patinás épületben, ugyanabban a Nagyteremben – amelyet 2008-ban Bessenyei Györgyről neveztek el – mondhatja el győztes beszédét a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett Megyei Önkormányzat által szervezett ünnepségen.
 
Idén 13 középiskolás jelentkezett. Nyíregyháza, Záhony, Tiszavasvári, Fehérgyarmat és Mátészalka szónokpalántái mérik össze tudásukat és ügyességüket.
A Zsűri tagjai: Dr. Csorba Sándor, Seszták Oszkár, Dr. Antal Balázs, Kujbusné Dr. Mecsei Éva és Dr. Bene János.