Váci Mihályra emlékeztek

Váci Mihályra emlékeztek A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik meg Magyarországon. Megemlékezünk József Attiláról, Ratkó Józsefről, de nem feledkezhetünk el Márai Sándorról, aki 114 éve született április 11.-én, vagy éppen Váci Mihályról, aki 44 évvel ezelőtt, április 16-án halt meg és ez év decemberében lesz születésének 90. évfordulója.

 Április 10.-én és 11.-én két napos költészet napot tartott Nyíregyháza. A szervezők soraiban ott volt a Városmajori Kulturális Központ és a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület is. Az első nap versmondó versennyel kezdődött a nyíregyházi Megyei Könyvtárban. A tanulók nem vették kihívásnak Váci Mihály és Ratkó József által íródott verseket - a szervezőknek ez kiírása volt - mert az igen nívós és nagyarányú résztvevők ezt visszaigazolták is egyben.

Annak ellenére, hogy kevés idejük volt a felkészülésre, a versenyre, mégis mindenki „megállta a helyét”. A második nap koszorúzási és megemlékezési ünnepről szólt. Mióta a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előtt felavatták az emblematikus Váci Mihály szobrot, azóta nem volt annyi résztvevője a 11.- én megtartott koszorúzási ünnepségen, mint most ezen a napon. A koszorúzási ünnepség után a meghívottak átvonultak a Polgármesteri Hivatal Váci Mihály Emléktermébe, ahol meghívottként jelen volt városunk polgármestere, Dr. Kovács Ferenc, valamint Petneházy Attila a Móricz Zsigmond Színház színművésze.

 

[bg|_Cikkek/2014/2014_04/KolteszetNapja_|3|176|random|#FFFFFF]

 

A polgármester méltató szavai után Mészáros Szilárd a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, valamint Bagoly Vivien diákpolgármester megemlékezései következtek. Majd Stick Gyula a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító-elnöke egy pár gondolatban mondta el Váci Mihályhoz történő személyes kötődését. E sikeres rendezvénynek igen sok közreműködője és résztvevője volt, - a már közölteken túl - a teljesség igénye nélkül, Jászai Menyhért városi alpolgármester, Éry-Kovács Zsana a Móricz Zsigmond Színház művésznője, Illyés Péter előadóművész és nem utolsó sorban Demeter Sándor író-költő.

Hajzer Andy