Kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án

Szent István-napon, az új kenyér ünnepén programözönnel várjuk vendégeinket a Sóstói Múzeumfaluba. Augusztus 20-án 10 órától 17 óráig a teljes családnak elfoglaltságot kínálunk: okítunk, mesélünk, kóstoltatunk és szórakoztatunk!

 
A Burattinó Bábszínház előadásában a legkisebbeket már 11 órától mulattatjuk Vitéz László kalandjaival, majd pontban déli 12 órakor a nagyobbakat invitáljuk Babonaházunkba, ahol az aratás hagyományaival ismerkedünk. Ha már eleget hallottunk az „életről” (búza szinonimája vidékünkön), akkor a szárazmalomnál folytatódik túránk. 12.30 perctől a gabona útját az aratástól kezdve, annak lisztté őrlésén keresztül egészen a kenyér dagasztásáig interaktívan végigkövetjük. Aztán a jóból sem maradhat ki a família: Anarcsi lakóházunk kemencéjében egész nap sül majd az „új kenyér”, hogy bárki kedve szerint kóstolhassa!
 
13 órától magyar népmese feldolgozásokkal a Kállósemjéni portánk szalmabáláinak rejtekében készülünk, s 14 órától Kósa László, a sóstóhegyi református gyülekezet lelkésze tart református hálaadó istentiszteletet a templomunk mögötti ligetes részben. Ezt közvetlenül követi majd az „új kenyér” megáldása és a jelenlévőkkel közös elfogyasztása. 
 
 
15 órától fejetetejére fordítjuk a falut! A bábelőadás kivételével ismét sorra vesszük programjainkat (itt-ott azért kiegészítve), hogy a későn érkezők se maradjanak le semmiről! Kinyitjuk a Babonaházat, 15.30 perctől a gabona útjával ismerkedünk és 16 órától a szalmabálák között újra meseszó hallatszik majd…
 
A hozzánk látogatókat egész napos szekerezéssel, lovagoltatással, íjászattal, vidámparkkal, kézműves foglalkozásokkal, népi- játszóudvarral és gasztronómiai bemutatóval, népművészeti kirakodóvásárral, műhelybemutatókkal is várjuk.
 
Nemzeti ünnepünkön a Sóstói Múzeumfalu mindenki számára ingyenesen látogatható, ahol a parasztság mindennapjaiból egy újabb „szelettel” gazdagodhatnak. Szeretettel várjuk a pihenni vágyókat!
 
 
Sóstói Múzeumfalu