Macskadömping a nyíregyházi Állatbarát Alapítványnál

„Alapítványunk macskaháza zsúfolásig megtelt” olvashatjuk az Állatotthon kapuján. Ez a mondat manapság szinte minden állatvédő szervezet esetében megjelenik. Ennek oka –talán nem meglepő módon- az emberi felelőtlenség. 

A felelősök ugyanis, nem az egyébként szapora cicák, hanem azok a gazdák, akik nem ivartalanítják őket. A macskák ugyanis évente akár 3-4 almot is felnevelhetnek. Az, hogy ez megtörténik-e attól függ, gondolt-e a gazda a szaporodás megakadályozására. Ennek több módja is létezik, a bezárás, a fogamzásgátlás is, de a leghatékonyabb és végleges megoldás az ivartalanítás.
 
Egy számítás szerint egy pár kóbor macska és a leszármazottai 10 év alatt, egy átlagos alomszámmal számolva, hihetetlenül sok, kb.: 10 millió!!!! utódot „termel”. Ennek a rengeteg cicának a gondját a gazdák nagytöbbsége „hagyományosan” oldja meg, vagyis vagy pici korban elpusztítja a kiscicákat, esetleg megpróbálja elajándékozni őket vagy valamilyen elhagyatott helyen kiteszi őket, esetleg az állatvédők gondjaira bízza őket. 
 
Bár az utóbbi a leghumánusabbnak tűnő megoldás, ez súlyos, szinte teljesíthetetlen terheket ró az Állatotthonokra. A macskaházak kapacitása ugyanis véges, a fialási időszakokban túlzsúfolódnak, és a kis terülten, szorosan egymás mellett élő cicák között, könnyen elterjednek a betegségek, amelyek a lehető leggondosabb kezelés ellenére is gyakran megtizedelik az állományt. A felnőtt cicák többnyire sikeresen veszik fel a harcot a járványokkal szemben, de a még gyenge immunrendszerrel rendelkező apróságok gyakran áldozatául esnek a kóroknak. 
 
 
 
Felhívjuk a tisztelt macska tulajdonosok figyelmét az ivartalanítás fontosságára, hiszen az itt leírtak fényében látható, hogy a megszületett kiscicáknak csak egy nagyon kis töredéke kerül abba a szerencsés helyzetbe, hogy egy gondos gazdihoz kerüljön, a többiekre általában egy viszontagságokkal teli, rövid élet vár.