Minősített erdészeti erdei iskolák

Az állami tulajdonú erdőterületek kezelése, a fenntartható erdőgazdálkodáson túl a NYÍRERDŐ Zrt. célja, hogy a gyerekeket megismertesse az erdő élővilágával, az erdészek munkájával. Ez az oka annak, hogy a társaság a szabolcsi és a hajdú-bihari megyeszékhelyen egyaránt működtet erdészeti erdei iskolát. Nyíregyházán a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, Debrecenben pedig a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola várja az óvodásokat, iskolásokat.

 
Tavaly az erdészeti erdei iskolák minősítési eljárásában 24 intézmény – a többi között a NYÍRERDŐ Zrt. két oktatóhelye – adta be kérelmét az Országos Erdészeti Egyesülethez. Ezeket egy minősítő bizottság bírálta el, amelynek munkájában mások mellett a Földművelésügyi Minisztérium szakemberei is részt vettek. A minősítési rendszerben elsőbbsége volt az erdőpedagógiai oktató, nevelő tevékenységhez kapcsolódó követelményeknek. Vizsgálták ezen túl a működés tárgyi-, személyi-, és szervezeti feltételeit, valamint a megvalósított erdőpedagógiai tevékenység tartalmi és módszertani jellemzőit.
 
A NYÍRERDŐ Zrt. mindkét erdészeti erdei iskolája elnyerte a minősítést. Az okleveleket a napokban adta át az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából, a Budakeszi Vadasparkban rendezett ünnepségen Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár.