Falusi Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban

A paraszti világban a Szentlélek eljövetelét liturgikus keretek között ünnepelték, azonban a pünkösd, mint mozgó ünnep alkalmat teremtett az ősi európai hagyományokkal bíró tavaszi és nyári napforduló szokásainak, hiedelmeinek a továbbéltetésére is. 

A Sóstói Múzeumfaluban pünkösdhétfőn (május 25.) arra is vállalkozunk majd, hogy látogatóinkkal közösen elevenítsünk fel néhány vidékünkre jellemző szokást! 

A magyar népszokásokból ismeretes a kislányok agrármágiával egybekötött köszöntése, a pünkösdi királynéjárás, illetve a legények ügyességpróbával színesített pünkösdi királyválasztása is.
 
„Ekkora legyen a kendtek kendere!” – felkiáltással kísért, a kendertermés növelésére irányuló mágikus célzatú királynőemelés hajdan minden portán elősegítette a bőséges termést. A „Ma vagyon, ma vagyon, piros Pünkösd napja” kezdetű ének után „Pünkösdi mavagyonolás” nevű szokást 11 órától a Lókötők Néptáncegyüttes leányainak előadásában láthatják vendégeink.
 
Bemutatójukat rögtön a „lókötős legények” viaskodása követi. A pünkösdi királyi cím igen kecsegtető előjogaiért számos ifjú küzdelmét kísérhetik majd figyelemmel. A győztes jutalma bizonyosan nem marad el: egy évig ő a legények vezetője és bírja, így hivatalos lesz a falu minden mulatságába, sőt a helyiek állják számláját a kocsmában.
 
Délben énekszóval, az Aprófalva Hagyományőrző Együttes csikós és betyárdalaival kívánunk jó étvágyat, majd 13 órától Petrilla Attila a „Hortobágyi okostelefon” fantáziacímű előadásában a gémeskutak és csikósok, betyárok kapcsolatáról okítja az érdeklődőket! 14 órától a Burattinó Bábszínház Vitéz László kalandjával zárja napi programunk fősodrát, kísérőprogramokat azonban késő délutánig kínálunk: lesznek műhelybemutatók, szekerezés és lovaglás, körmölés és lópatkolás, kézműves foglalkozások, játszóudvar. Az Árpád-kori falut pedig a Múzeumfalu munkatársai tölti meg élettel.
 
Szeretettel hívunk minden érdeklődőt május 25-én a Sóstói Múzeumfaluba, egy jó hangulatú pünkösdi kavalkádba!
 
 
 
Jöjjön és főzzön egy sztárszakáccsal!
Nyilvános forgatásra érkezik a TV Paprika
 
 
Országos főzőturnéra indul a TV Paprika sztárszakácsa, Bede Róbert. A „Boldogság Útjain” című legújabb saját gyártású műsor egyik állomása Nyíregyháza lesz, ide május 25-én érkezik a stáb. 
A televíziós felvétel nyilvános lesz, a séf kifejezetten várja az érdeklődő nézőket, akik szívesen belesnének egy-egy forgatás kulisszatitkaiba. 
„Természetesen nemcsak a forgatás hangulatába kóstolhat bele az, aki eljön, hanem az elkészült ételekkel is megkínálom. Azt is elárulom, hogy sztárvendégeim közül Puskás Peti énekes vár bennünket, vele főzünk majd közösen.”- mondta Bede Róbert és hozzátette: „A jó hangulaton túl a közös fényképezkedésért, dedikálásért, receptekért és számos ajándékért is érdemes lesz eljönni!”
A TV Paprika nézőinek egyik kedvenc szakácsa május 25-én a Sóstói Múzeumfalu „Ma vagyon” falusi pünkösd elnevezésű rendezvényén várja majd az érdeklődőket.