Visszavezethető-e a porckopás a sportolásra?

Visszavezethető-e a porckopás a sportolásra? Ha egészséges életmódról van szó, akkor különös jelentőséggel bír a sportolás. Segítségével megőrizhetjük erőnlétünket, fittségünket, de a pszichére, a szellemi frissességre gyakorolt hatás is garantált. De vajon mi a helyzet akkor, ha ízületi panaszokkal küzdünk a mindennapokban? Milyen, és mennyi mozgás ajánlott azok számára, akik már érzékelik magukon a porckopás jeleit?

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csak az évek múlására vezethető vissza a jelenség, hanem akár a túlerőltetés is vezethet idő előtti panaszokhoz. Az izuletor.hu csapata azt ajánlja az érintetteknek, hogy ne mondjanak le a rendszeres mozgásról, ám körültekintően érdemes megválasztani a mozgásformát.

Háttérben a sportsérülések

Tudta, hogy a fiatal korban elszenvedett sportsérülések hozzájárulnak az ízületi panaszok viszonylag korán történő megjelenéséhez? Akik fiatalon túlerőltetik ízületeiket, bizony akár már a harmincas évek elején szembesülhetnek a kínzó térd-, vagy derékfájással. Gyakori a boka kattogása, a térdek gyengesége, melyek előbb vagy utóbb, de biztosan befolyásolják majd a mozgás szabadságát. Azok is veszélyeztetettek, akik heti négy-öt alkalommal edzenek, hiszen elég csak egy rossz mozdulat, és máris bekövetkezik a sérülés.

Visszavezethető-e a porckopás a sportolásra?

Mielőtt azonban ennyire sarkítva látnánk a testmozgáshoz való viszonyt, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a porckopás tünetei kifejezetten enyhülnek a rendszeres mozgás erősítő hatására. A lényeg tehát az, hogy körültekintően válasszunk mozgásformát, és ne feledkezzünk meg előtte soha a bemelegítésről sem! Az izomlázas állapot szintén nem kedvez a balesetmentes sportolásnak, hiszen tudat alatt kímélni szeretnénk az érintett testrészt, ami szinte biztosan koordinációs problémákhoz és a sérülés kockázatához vezethet. A túledzés helyett tehát törekedjünk a kiegyensúlyozott, adottságainknak és edzettségi szintünknek megfelelő edzésekre!

A mozgásszegény életmód is okolható!

Hasonlóképpen a mértéktelen sportoláshoz, a mozgásszegény életmód sem kedvez az ízületek állapotának. Nem véletlen hívják fel a szakemberek is rendszeresen a figyelmet az ülő munkavégzés veszélyeire, hiszen sok irodai munkával foglalkozó panaszkodik térd-, és hátfájásra. Tenni azonban igenis lehet az ellen, hogy a porckopás megkeserítse életünket, erre pedig a legjobb megoldásnak ténylegesen is a sport bizonyul. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit lehet tenni a sokszor napi 8-10 órás egy helyben ülés során tapasztalt kellemetlen panaszok ellen. Először is nagyon nem mindegy, milyen irodai széket és asztalt választ. A megfelelő magasság mellett ügyeljen a monitor elhelyezésére is, méghozzá szemmagasságban. A testtartáson is sok múlik, törekedjen arra, hogy derékszöget zárjanak be lábai és karjai, és bármennyire is csábító, mégse terüljön el a székben, ennek ugyanis hamar hát-, és derékfájás lehet a vége. A munkaidő végeztével pedig igyekezzen minél aktívabban tölteni szabadidejét, ezzel ellensúlyozva az ülőmunka szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásait.

A porckopás az évek múlásával szinte mindenkinél megjelenik, ám sok esetben rajtunk múlik, hogy mekkora fájdalommal leszünk kénytelenek együtt élni. Fontos, hogy törekedjünk az egészséges életmódra, melynek természetesen az aktív testmozgás is szerves részét képezi. Ugyanakkor lényeges az is, hogy figyeljünk ízületeink védelmére mozgás előtt és közben is, mindig edzettségünknek megfelelő szinten mozogjunk, így elkerülhetjük a sérüléseket.