Környezeti tanácsadással Nyíregyházán a hulladékok csökkentéséért

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezetei kereken hatvan akciót szerveznek november 19-27. között az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az alábbi akciókat valósítja meg a program keretében.

Minden programon, minden résztvevő hasznos ajándékot kap! (pl.vászontáska, környezetvarát tisztítószer, toll... stb.)

Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!
Segítünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait. A „vízbárba” egy palackban el is hozhatod a csapvizedet otthonról ugyanis vízteszterrel közösen összehasonlítjuk, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvized helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választod nap, mint nap. Megsaccoljuk, hogy mekkora lehet az egyszer használatos hulladékok mennyisége (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), melyek keletkezését megelőzhetjük, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk. 2016. november 25. 14:00-18:00 Kosár Ház (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 38.)

Reklámok, szórólap? Köszönöm, nem kérek!
Tele van a hócipője a postaládába dobott nem kívánt reklámanyagokkal? Keresse fel ezen a héten tanácsadó irodánkat (4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.), ahol „Nem kérek szórólapot!” matricát vehetnek át a címzés nélküli hirdetések ellen. Ezzel az egyszerű kis címkével bizony jelentősen csökkenthetjük a papírhulladék mennyiségét. Azt is megbecsüljük majd, hogy vajon milyen mennyiségű a papír hulladék mennyisége, mellyel ez által megkíméltük magunkat és környezetünket. 2016. november 19-25. 08:00-16:00 E-misszió Egyesület (Nyíregyháza, Malom u. 18/a.)

 

Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!
Segítünk megismerni, mikre cserélheted le a háztartásodban fellelhető mérgező anyagokat, tisztítószereket. (pl. mosószóda, gesztenye, eset, hamulúg…). Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. 2016. november 23. 18:00 E-misszió Egyesület (Nyíregyháza, Malom u. 18/a.)

A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!
Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. A Kosár Házban már 1 éve működik a közösségi komposztáló, melyet bemutatunk és egy előadás keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a komposztálás rejtelmeibe. Kiszámoljuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyisége, ami a koposztálókba is kerülhetne a vegyes hulladékot tartalmazó kuka helyett. 2016. november 24. 18:00 Kosár Ház (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 38.)

Háttér: Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon. Idén ettől is több hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció valósulhat meg a kampány keretében 2016. november 19-27. között.

További információk: www.kothalo.hu, www.hulladekcsokkentesihet.hu,

https://www.facebook.com/zoldhaztartas, kothalo@kothalo.hu, 06-70/600-2852

https://www.facebook.com/szelektivinfo

A nyíregyházi akciókkal kapcsolatosban információ kérhetők:

Üdvözlettel:

Ilyés Tímea
E-misszió Természet- és
Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs utca 6.
42/423-818; 30/495-0425
ilyest@e-misszio.hu
www.e-misszio.hu