A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Kisvárda meghallotta a szobor által is közvetített evangéliumi üzenetet – mondta Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere a Hajléktalan Jézus szobor fogadásán. A városvezető elmondta, a szobor a maga valójában túlmutat a mozdulatlan alkotáson, mert üzen. „Hisszük, hogy a szegények segítése és a szegénység minden formájával szembeni küzdelem evangéliumi és emberi kötelességünk egyaránt. Nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, de jót is kell tenni. Ehhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség. Felemelni az elesetteket, bátorítani és támogatni a rászorulókat. A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat, a segítség, a felemelés fontosságát, a hit erejét és az emberi feladatunk bensőséges kötelezettségét. Hiszem azt, ahogy eddig is tettük, Kisvárda meghallotta ezt az üzenetet, és tesz azért, hogy Isten szavait követve segítő kezet nyújtson minden elesettnek, rászorulónak.” – fogalmazott a polgármester, majd a Kisvárdai Férfi Dalárda köszöntötte énekkel a köztéri alkotást.

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra  A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

Az együttérzés szobrát Papp Tibor görögkatolikus parókus áldotta meg és azt mondta, hogy a szobor vendégül látása figyelemfelhívás arra, hogy Krisztus valóban mit vár el mindenkitől. „Ha keresztények, azaz Krisztusiak vagyunk, akkor azzal is számolnunk kell, hogy éppen a legelesettebbeken, éppen a hajléktalanokon nekünk segítenünk kell. Legalább a szolidaritásunkat ki fejezni, de ez még messze nem minden. Észre kell vennünk, hogy kin tudunk segíteni. Erre hívja fel a figyelmünket ez a nagyon szép alkotás, a szögekkel átvert két láb. Hogy nem egy egyszerű ember, hanem maga Krisztus van előttünk. Soha ne felejtsük el, hogy mindig vannak szegényebbek, mint mi vagyunk, mindig tudunk segíteni.”

  

A szobor megáldása után Dobai Barna Ottó evangélikus diakónus olvasott fel szentírási olvasmányt, Kádas Richárd László református lelkész és Linzenbold József a Nagytemplom plébánosa imádkozott az alkotás mellett. Az ökumenikus ünnepség zárásaképpen a történelmi egyházak képviselői és a város vezetése helyezte el az együttérzés mécseseit a Hajléktalan Jézus szobor lábánál, majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kisvárdai csoportja, iskolások és a város lakói imádkoztak és gyújtottak gyertyát az alkotás mellett.