Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

A filmszemlét a Váci Mihály Kulturális Központ biztosította helyszínen, a Városmajori Művelődési Házban tartották meg. A filmszemle két napos volt, amelyből az első nap a megnyitó a kapcsolódó kiállítással (Horváth Tünde és Révész Géza kiállítása) és zenés műsorral (Tüneth Együttes).

A rendezvényt köszöntötte Jászai Menyhért alpolgármester, megnyitotta Halkóné Dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke. A művelődési ház nevében Orémusz Maja köszöntötte az egybegyűlteket.

A fotókiállításról méltató szavakat Erdélyi Tamás mondott.

Az érdeklődő megjelenteknek a pénteki napon egy, a mostani szemlén nem versenyző, de tavalyi évben első díjat kapott filmalkotást (Petrusák János-Bálint Pál: Egy boldog kő: Boldogkő) vetítettek le.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Másnap, szombaton, természetesen a filmek bemutatóján vehettek részt a szép számú érdeklődők. A filmszemle zsűrije, Kéry Péter operatőr és Dr. Reszler Gábor történész, a Nyíregyházi Egyetem tanára a program végén egy kötetlen szakmai megbeszélés keretében értékelte a 11 alkotó 16 alkotását, amelyeket megközelítően 4 órányi vetítési időben lehetett megtekinteni.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Fődíjat kapott: Nagy Tibor a több évtizeddel ezelőtti filmjei újragondolásáért, újraszerkesztéséért és digitalizálásért, továbbá kísérleti werk-filmjéért. Első díjat kapott a Császár István, Takács Erzsébet, Csordás László alkotói csoport érdekes ismeretterjesztő filmjeiért. Második díjat kapott Kiss János és a Kissfilm stúdió a modern hangvételű, fiatalos dokumentumfilmjeiért, amelyekben a drónt alkotó módon használták. Harmadik díjat kapott Papp Andrea a horvátországi magyarok életét bemutató kisfilmjéért. Ezen kívül operatőri különdíjat Csordás László, vágói különdíjat Bálint Pál, produceri különdíjat Petrusák János kapott. Töretlen alkotókedvéért különdíjat Bogdányi Ferenc, rendezői különdíjat Petrusák János, zeneszerzői különdíjat pedig Olajos Gábor vehetett át.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

A szemle legfőbb célja a legújabb alkotások bemutatásán túl a kötetlen szakmai beszélgetés a zsűrivel, úgy Kéry Péter operatőr-rendezővel filmszakmai kérdésekről, valamint Dr. Reszler Gábor történésszel az ismeretterjesztő és dokumentumfilmek történelmi pontosságáról és hátteréről.

A zsűri zárszavában kiemelte az alkotók töretlen lelkesedését és folyamatosan tapasztalható szakmai fejlődését, odafigyelését.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Filmszemle a Nyíregyháza MJV által biztosított támogatási összegen felül más támogatóktól ajándékokat kapott (elsősorban könyveket, albumokat), illetve a NYÍRI AFK Egyesület tagjai önkéntes munkájukkal, továbbá saját telefonjaik használatával járultak hozzá a filmszemle sikeréhez.