Petrusák János - Összeomlások

Összeomlások: Ideg, meg egyéb, avagy az ideg vonalban van Élet a szuterénben. Várakozások, csalódások, felemelkedések, összeomlások. Helyzetjelentés a mai valóságból!

 

 

„A főhős: az ember! A mai. Aki pályáz, hogy reménye legyen. Hogy élete legyen. Vagyis munkája, hogy legyen pénze és élete. Fő is a feje rendesen, mert interneten kell küldenie a pályázatot – időre, ami fogy! – az irodaházba. A szomszédba. Oda se személyesen, sem levélben nem lehet! Ez kizáró ok. Ő meg nem akarja magát kizárni. Elég, ha más teszi meg vele. Ő viszont teszi, mit tennie kell, mit megkövetel a haza, az élet, a pályázat. 60 perc – egy kisemberi prototípus egy napjából. Küzdelem a valósággal meg a nettel…”
Ez a beharangozó a VIDOR műsorfüzetében jelent meg, szerzője maga a dráma írója, Petrusák János.

Összeomlások: Ideg, meg egyéb, avagy az ideg vonalban van

A sokoldalú szerzőnek ez már a második drámaírói bemutatkozása a VIDOR Fesztivál keretén belül. Úgy tavaly, mint a mostani előadáson (augusztus 30-án) teltházas előadásban volt részünk. Most a nézők megtapasztalhatták a felújított Bencs Villa szuper kényelmét, egyetlen kis hibával. Annyira tele volt a terem, hogy nem volt több ülőalkalmatosság. De akik álltak, azok sem csüggedtek el, akkora volt érdeklődésük a darab iránt.

Összeomlások: Ideg, meg egyéb, avagy az ideg vonalban van

Petrusák János írásaira ugyanis mindig oda kell figyelni, mert mindig az emberről szólnak, az élet emberéről. Ahogy kifejtette: „Egyszerű a koncepció, ahogyan az a beharangozóban is benne volt. Egy kisember egy napja, aki valaha volt gazdag, híres, körülrajongott is, de már egymaga kuporog kínjaival egy szuterénben. Azonban a küzdéssel annyi balsiker után sem hagy fel. Ebben példamutató: bármi jön, bármennyire is nagy a pofon, akkor vagyunk legalább önmagunk előtt valakik, ha felállunk. Egyébként a szereplőm bárki lehet, akinek már volt gondja az élettel, a munkahelykereséssel és -találással, meg a szomszédasszonnyal is, a régi barátokkal-szerelmekkel, meg persze a nettel.”

Az előadó Nyíregyháza egyik kedvence színésze, Illyés Péter volt.

Hajzer Andy