Országos Könyvtári Napok

2018. október 1-7.

 A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2018-ban 13. alkalommal kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.

 

 

Az Országos Könyvtári Napok évről évre egyre népszerűbb programsorozat, mely lehetőséget ad arra, hogy felkeltsük a használók érdeklődését a könyvtárak iránt. Ismerniük kell, hogy a 21. századi könyvtár már nem csak hagyományos funkciókat lát el, nem csupán könyvtár! Értékeket közvetít, inspirációt nyújt a kutatáshoz, tanuláshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, teszi mindezt élmény gazdag módszerekkel.

Célunk az, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb településen is tisztában legyenek azzal, hogy a hagyományos lehetőségeken kívül még milyen új szolgáltatástípusokat biztosít számukra a könyvtár.

A rendezvényeken kívül rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással, ingyenes beiratkozással és amnesztiával várjuk az érdeklődőket a hét folyamán.

Programjaink két fontos tematikához kötődnek.

1. CSALÁDOK ÉVE MAGYARORSZÁGON

2018 Magyarországon a CSALÁDOK ÉVE. Ezért szeretnénk, ha a könyvtárunk még inkább családbaráttá válna. Célunk az, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Országos Könyvtári Napok alkalmával lehetőség nyíljon meg mindazon családok számára, akik szívesen fedeznék fel könyvtári palettánk sokszínűségét. A könyvtár nagyon sok hasznos rendezvénnyel járult hozzá eddig is a családok kikapcsolódásához, tudásszerzéséhez. A Családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsük, az év közben elindított családi könyvtári programok sajtónyilvános zárására, többgenerációs események tervezésére.

2. 2018 A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE.

A kezdeményezés célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. Az európai év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy programjaink olyan tudást adjanak át felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, melyekben megismerhetik múltjukat, gyökereiket, kulturális értékeiket. Ezen értékeket nem csak elméleti formában, hanem több esetben gyakorlati bemutatókkal, programokkal is szeretnénk színesíteni.

 

 

Ebben az évben éppen negyedszázada, hogy megszületett a Nemzeti Kulturális Alap, amely 25 éve támogatja a hazai kultúra minden területét. 2018. szeptember 23 – október 17. között kerül sor arra a rendezvénysorozatra, mely bemutatja az NKA támogatásával elért legjelentősebb eredményeket. Meg kell említenünk, hiszen könyvtárunk is az elmúlt 3 évben több millió forintnyi támogatást nyert digitalizálásra, könyvtári rendezvények megvalósítására, továbbképzésekre, könyv- és folyóirat-kiadásra. Minden évben a NKA támogatásából tudjuk megvalósítani az Országos Könyvtári Napok programsorozatunkat a városban és a megyében.

Megyei hatókörű városi könyvtárként a Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén szereplő könyvtáraknak is mi pályázunk, melyből a megyében 18 könyvtári rendezvényt szerveznek a könyvtáros kollégák.

 

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a KSZR normatíva felhasználásával csatlakoztatjuk a településeket az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, így 55 bábszínházi előadást, 52 író-olvasó találkozót, 19 mesemondó rendezvényt, 48 településen lesz ismeretterjesztő előadás, 17 településen zenés előadásokat szervezünk, összesen 191 rendezvényt szervezünk a KSZR-ben ellátott 187 településeinkre. Továbbá a KönyvtárMozi szolgáltatásunkhoz csatlakozott 20 településen lesznek vetítések és 2018. október 5-én Tiszabecsen könyvtárátadót szervezünk.

 

Nyíregyházán 41 programot szervezünk a belvárosban és a fiókkönyvtárakkal ellátott településrészeken a Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés programsorozatunk keretében.

A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltunk:

  • 2018. október 2. Családbarát könyvtár

  • 2018. október 3. Tudásátadás – tudásegyesítés

  • 2018. október 4. Könyvtári kreatívok

  • 2018. október 5. Olvasó-sokk

  • 2018. október 6. Örökség és emlékezet

 

Október 7-én ismét Könyves Vasárnap! A könyvtár rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel vár mindenkit. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

 

Mindemellett 2018-ban is erőteljesen vonjuk be fiókkönyvtárainkat a programok megvalósításába, hogy a városunk külső területén élők is részesülhessenek az Országos Könyvtári Napok rendezvényei által nyújtott élményekben.

 

 

PROGRAMOK

1. CSALÁDOK ÉVE MAGYARORSZÁGON

A sajtótájékoztató után Gulyás Emil által felajánlott ajándék képét vesszük át.

17.00 órakor a Kodály Társaság évadnyitó előadásának lehetünk részesei.

A család éve keretében olyan programokat kínálunk, amely középpontjában a család áll. Látogatóink ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak, családi játékokat játszhatnak, családok ismerkedhetnek össze. Lehetőség nyílik az egyéni tudás átadására, kiállításokra, beszélgetésekre.

Nagy hangsúlyt fektetünk a kamaszok bevonzására a velük való kommunikációra. 2018. október 2-án 11 órától „Kamasz-panasz a családban” címmel hallhatnak előadást Kovácsné Dibáczy Zsuzsanna gyermek szakpszichológustól, aki jó tanácsokkal látja el a kamaszokat és szülőket egyaránt. Segítséget kaphatnak a „felnőtt” világ kapujában, hogy milyen problémák kerülhetnek felszínre és milyen megoldási módszereket hasznosíthatnak. Hasonló témában 2018. október 4-én a Nyírszőlősi Fiókkönyvtárban Vitkai Éva tart színvonalas előadást.

A Cseperedő meseklub és a Ringató zenés foglalkozásaink nagyon népszerűek városunkban, ahová szintén anyákat, apákat, babákat várunk a megszokott időben. Családi kvíz partira a központi illetve a Sóstóhegyi Fiókkönyvtárunkba várjuk az érdeklődőket. „Mesebeli család” címmel olvasó családok vetélkedhetnek egymással. Megismerkedhetnek gyermekkönyvtárunkban a „Régi idők játékai”-val, ahol a gyermekkorunkat idéző papírsárkány készítésére is lehetőség nyílik majd.

Örökösföldi fiókkönyvtárunkban „A nyomok (végül) a könyvtárba vezetnek” címmel szintén családi játékra buzdítjuk olvasóinkat.

TUDÁSÁTADÁS – TUDÁSEGYESÍTÉS témában egy nagyon különleges programmal is készülünk 2018. október 3-án 14 órától, „Áteveztük az Atlanti Óceánt” címmel Szabó Norbert Ádám, az Atlanti Óceánt átevező kajakos tart könyvbemutatót, „Kajak”bemutatót és élménybeszámolót, hogy hogyan is evezték át 64 nap alatt az Atlanti Óceánt. A tudásátadás témakörében nemcsak könyvtárunk adatbázisaival, de kulturális értékeinkkel, hagyományainkkal is megismerkedhetnek vendégeink.

Szintén központi szerepet kap a kreativitás – KÖNYVTÁRI KREATÍVOK témában. A foglalkozások célja a kreativitás megszerzése és hagyományozása. 2018. október 3-án „Légy képben” címmel a jó szelfi titkait is megismerhetik gyermekkönyvtárunkban.

Örökösföldi Fiókkönyvtárunkban megtekinthetjük nagymamáink receptjeit és kiállítást is láthatnak az olvasók. „Kreatív körmöcskézés” címmel karkötőket, nyakláncokat készíthetnek a Sóstóhegyi Fiókkönyvtárunkban.

 

 

OLVASÓ-SOKK: Központi könyvtárunk gyermekkönyvtárában 2018. október 5-én 11 órától ”Cimbora sokk” „sokkoló” olvasásélményeikről beszélgethetnek a Cimboraklub tagjai.

Az Országos Könyvtári Napok keretében nem maradhatnak ki palettánkból az író-olvasó és közönségtalálkozók, kiállításmegnyitók sem. „Szentmihályi Szivárvány” címmel Hankó András tiszavasvári író, újságíró mutatja be műveit 2018. október 2-án 16.30 órától.

2018. október 3-án 17 órától a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészet Kör kiállítását Kerékgyártó Kálmán költő nyitja meg, melyet Keresztúri Mária költő, és Dr. Ráczné Hekman Erzsébet énekléssel színesít.

2018. október 5-én 17 órától Tisztelgés BODA ISTVÁN költő, író, újságíró előtt születésének 90. évfordulóján címmel irodalmi délutánon vehetnek részt az érdeklődők. Vendégeink lesznek Erdei Sándor költő, újságíró és Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó.

A „Könyves Vasárnapon”, 2018. október 7-én 15.00 órától Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari díjas költő, érdemes és kiváló művész várja vendégeinket a központi könyvtár kamaratermében.

Ebben az évben is díjazásra kerülnek a LEG-ek illetve a Könyves Vasárnapon értékeljük és díjazzuk a „Könyvfaló” című, egész éven át szorgalmasan olvasó gyermekeket is. Ugyanezen a napon 14.30-kor Flashmobot készítünk olvasóinkkal „Szeretem a könyvtáram” címmel, ahová tisztelettel hívjuk és várjuk olvasóinkat a központi könyvtár előtti térre.

2.A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE

Központi könyvtárunkban Nyíregyházáról szóló „Virtuális Kiállítást” tekinthetnek meg vendégeink 2018. október 3-án egész nap.

 

Kulturális értékeink” címmel 2018. október 3-án 11 órától a Kertvárosi Fiókkönyvtárunkban kiállítást láthatnak az érdeklődők.

 

2018. október 4-én 16 órától Ki tud többet Európáról? Könyvtári kvíz parti címmel középiskolások versenyezhetnek egymással, játékos formában.

 

A könyvtáron kívül is várjuk a város emlékhelyei iránt érdeklődőket, akik „Porba hullott gyöngyszem” címmel vehetnek részt irodalmi sétán.

 

A kulturális örökségek mellett október 6-án az „Emlékezzünk a hősökre” könyv kiállítással emlékezünk az 1848-49-es Szabadságharc hőseire.