Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébije

Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébijeAz ország egyedüli Grévy-zebra csapata új taggal bővült. A kiscsikó érkezését január második hetére várták a park szakemberei, ám valószínűleg az év végi petárda durrogtatás miatt hamarabb indult be az ellés, s így az újév első napján született meg. Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot makkegészséges, s mivel születése összefügg az óév búcsúztatásával, gondozóitól a Szilveszter nevet kapta.

 

 

A Nyíregyházi Állatpark – mely a ritka és veszélyeztetett állatfajok tartását és szaporítását tűzte ki célul – 2008 óta tartja a különleges Grévy-zebrákat, melyből kevesebb mint 2000 egyed él a szabad természetben Dél-Etiópia és Kenya területein. Az 1970-es évek végén még 15 ezer élt belőlük Kelet-Afrikában, azonban egyedszámuk drámaian lecsökkent a vadászatuk és élőhelyeik eltűnése miatt.

Az itt élő 5 fős tenyészcsapat igen sikeresnek mondható, hiszen a tavalyi esztendőben is volt szaporulat. 

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán, a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnökről kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébije

A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, mivel a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm és a Chapman-zebra is látható egy másik kifutóban.

Szilveszter erős csődör csikó, aki egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild-zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, s valószínűleg ekkor másik európai állatkertbe helyezi az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül a faj koordinátora.

Fotó: Sóstó Zoo Facebook