A nyíregyházi könyvtár eredményes 2018-as évet zárt

2018-ban közel 190.000-en látogattak el a megyei könyvtár központi és fiókkönyvtáraiba és vették igénybe a könyvtár megannyi szolgáltatásait (internetezés, folyóiratolvasás, helyben olvasás, tanulás, kutatás, születésnapi újság, kötészet, stb.) Ez 28%-os emelkedést jelent a három évvel korábbi adatokhoz képest. A látogatások során több mint 310 ezer dokumentumot használtak a látogatók.

 

 

 

A sokszínű könyvtári programokon, melyet minden korosztálynak kínál a könyvtár közel negyvenezren vettek részt, ami 22%-os emelkedést jelent a 2017-es évhez képest. A beiratkozott olvasók száma pedig 12.540 fő, ami 36%-os emelkedés 2017-hez képest. A beiratkozással a kölcsönzések száma is emelkedett. 2018-ban több mint 250.000 dokumentumot kölcsönöztek, ez 46%-os emelkedés a 2017-es évhez képest. 2018-ban felújították a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárat, mely már modern, barátságos épületben fogadja a könyvek szerelmeseit, színes programokat kínálva.

Nem is beszélve a háttérmunkáról, melyek az olvasók és látogatók számára szinte láthatatlan, de 2018-ban 16 ezer dokumentumot szereztünk be és dolgoztunk fel, az állami támogatásnak, a fenntartói támogatásnak és a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően több mint 30 millió Ft értékben tudtunk dokumentumokat beszerezni (könyvek, folyóiratok, DVD, zenei CD, hangos könyv, stb.) Közel 15 ezer dokumentumot töröltünk az állományunkból. A törölt könyveket rászoruló szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek ajándékoztuk, illetve ingyen elvihetik az hozzánk látogató olvasók. 2019-ben tervezünk néhány garázsvásárt, ahol jelképes összegért vihetik el az állományunkból kivont könyveket.

Az éves beszámolók és munkatervek készítésének időszakában is folyik a munka a könyvtárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából hirdetett ingyenes beiratkozást 615 fő vette igénybe a központi és fiókkönyvtárakban, ez az elmúlt évekhez képest is kimagasló. 2019-ben is számos könyvtári rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők és néhány fejlesztés várható a központi épületben, valamint új könyvtárakat hoznak létre Nyíregyháza két területén a Bokortanyákon és Borbányán.