Olvasópróbák a Móricz Zsigmond Színházban

A hét elején  a Hamupipőke és A kék bolygó előadások olvasópróbáit tartották meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

 

 

Hamupipőke

„Talán csak álom volt a hosszú szenvedés…”

Egy fiatal lány igazi mozaikcsaládban él – édesanyja meghalt, az apja valójában nem az apja, bár talán mégis az; a testvérei nem a testvérei, bár annak mondják őket; hivatalosan még ő maga sem létezik, mert szerető rokonai törölték a családi névjegyzékből. Egy nap azonban minden megváltozhat: az új, fiatal király házasodni készül, és inkognitóban szeretné kiválasztani a megfelelő lányt, hogy az ne a rangját, hanem valódi önmagát szeresse. Az igazi keresése közben elvetődik ehhez a furcsa családhoz is… Itt kezdődik Hamupipőke története, amelyet ezúttal egy kicsit másképp fogunk elmesélni, bár a népszerű kellékek most sem hiányozhatnak: a lencseválogatás, a csodás segítők, és természetesen az üvegcipő. A Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán megelevenedő történet igazi ősbemutató lesz, és abban is kuriózumot jelent majd a Hamupipőke-feldolgozások sorában, hogy először vegyíti – önálló darabként – Romhányi József virtuóz adaptációját Rossini azonos című vígoperájával.  Az így születő előadás több generáció számára is átélhetővé teszi a jól ismert mesét, melynek talán legfontosabb üzenete, hogy minden körülmények között higgyünk az álmainkban, és hogy valójában akkor sem vagyunk egyedül, amikor a legmélyebbnek érezzük magányunkat és kétségbeesésünket.
A vadonatúj, zenés Hamupipőke rendezője színházunk visszatérő vendége, Halasi Dániel.    

 

 

A kék bolygó

A kék bolygó szigetén, ahol csupa gyerek él, idilli állapotok uralkodnak- aranykori harmónia, szeretet és teljesség. Egy nap azonban űrhajó landol a szigeten, rajta egy bizonyos Hahó Jónapot, a porszívó ügynök. Ezzel véget ér az ártatlanság kora, a mese kis hősei új álmokat és vágyakat tanulnak. Mit is jelent ez? Például „egy cseppnyi fiatalságért” cserébe Hahó megtanít repülni, vagy felszögezi az égre a napot, hogy ne legyen sötét. A csodálatos porszívóügynök mindenre tud megoldást, csak egy a bökkenő: az új vágyaknak ára van. De milyen magas lehet az az ár, amit érdemes kifizetni értük, egyáltalán, a kényelmes élet keltette álmok valóban megérnek mindent?
Andri Snaer Manason műve az első olyan gyerekkönyv, mely elnyerte az Izlandi Irodalmi Díjat. Huszonkét nyelvre fordították le, jelenleg az egyik legnépszerűbb kortárs ifjúsági történet. A fantáziadús mesét, amely ötletesen és játékosan tud beszélni olyan „felnőtt” kérdésekről is, mint a globalizáció vagy az éghajlatváltozás Bal József állítja színpadra.