Szakmavilág kamionos roadshow Szabolcs megyében

2018. októberében elindult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, pályaválasztást támogató Szakmavilág roadshow különleges kamionja, mely minden egyes állomásán izgalmas, kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogatja a pályaválasztás előtt álló diákokat abban, hogy minél több szakmát ismerjenek meg.

 

 

A virtuális valóságot bemutató kamion idén 50 városba látogat majd el, ahol a tanulók négy szakmacsoport virtuális világába kapcsolódhatnak be: kipróbálhatják az építőipar, autóipar, vendéglátás vagy a divatvilág izgalmas feladatait, hogy a személyes tapasztalatokkal könnyebben tudják meghozni életük első fontos döntését.

 2019. március 25 – 27. között a SZSZBMKIK a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által biztosított kamiont szeretné elhozni Kisvárda, Mátészalka és Tiszalök környéke fiataljai számára, hogy az ott élő pályaválasztás előtt álló diákok is kipróbálhassák magukat ebben az „új” világban.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok egy VR, azaz egy virtuális szemüvegen keresztül ismerkedhetnek meg népszerű, valamint kreatív szakmákkal. Az eszköz segítségével a diákok bepillanthatnak többek között egy autószerelő, vagy éppen egy ruhaipari technikus életébe. A helyszíneken több, pályaválasztással kapcsolatos kísérőprogram is várja az érdeklődőket: kézműves foglalkozások, szimulátorok és egyéb aktivitások.

A modern helyszínen pályaválasztási tanácsadók további hasznos információkkal és nyereményekkel várják a fiatalokat. A roadshow célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a széleskörű továbbtanulási lehetőségeket, és azokat a szakmákat, amelyek érdeklődési körükhöz közel állhatnak és tehetségesnek bizonyulhatnak benne.
Kísérőrendezvényként számítunk a Szakképzési Centrum iskoláira, akik standokat felállítva tájékoztatják érdeklődési körüknek megfelelően a diákokat. Képet kaphatnak a városban működő szakképzés színes kínálatáról, több szakma szépségéről, érdekességeket hallhatnak mind a szaktanároktól, mind az iskolákba járó diákoktól.  

A program menete:
    A helyszínen a tanácsadók egy rövid prezentációval ismertetik, hogy miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak.
    Ezt követően egy rendhagyó VR aktivitással a résztvevők kipróbálhatják azt a szakmát, amit a legizgalmasabbnak tartanak.
    A virtuális szakmaválasztásra minden résztvevőnek 8 perc áll a rendelkezésére és a folyamatban hoszteszek segítenek.
    Az aktivitásban résztvevők megpörgethetik a Szakmavilág szerencsekerekét, és többek között hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot nyerhetnek.