Dallamot a daraboknak - Nyitrai László Bencs Villában

Dallamot a daraboknak - Nyitrai László Bencs Villában Beszélgetős-zenélős est helyszíne volt március 26-án a Bencs Villa Dallamot a daraboknak címmel. Nyitrai László zeneszerző több tucat színházi előadás zenei világát alkotta már meg, mégis szinte ismeretlen a nagyközönség számára. Talán azért, mert legkevésbé azt nézik-nézzük meg egy plakáton vagy műsorfüzetben: ki állította össze egy-egy színdarab zenéjét. Pedig – miként a díszleten vagy jelmezen –, a muzsikán is sok múlik, hogy igazán egyben legyen, és jól hasson az előadás.

 

 

Miért, s hogyan lesz valaki zeneszerző, zenei vezető? Miként ad dallamot a daraboknak? Szabad kezet kap-e, vagy számos megkötés korlátozza zeneszerzői fantáziáját? Ezekről és még sok más témáról volt szó az esten, ahol a házigazda Kováts Dénes faggatta Nyitrai Lászlót, aki zenei vezetőként és komponistaként segédkezett a Móricz Zsigmond Színház több előadásának – így például a Meseautó, az Oscar, A kis hableány, A Kék bolygó – létrejöttében, most éppen a Bob herceg ad itt neki feladatokat.

Az est során A kis hableány rendezője, Sediánszky Nóra felidézte a hallgatóság számára, miért épp Lászlót kérte fel a darab zenéjének megírására, s miként tudtak együtt dolgozni, de szó esett a zeneszerző egyéb nyíregyházi munkáiról is.

Dallamot a daraboknak - Nyitrai László Bencs Villában  Dallamot a daraboknak - Nyitrai László Bencs Villában

Dallamot a daraboknak - Nyitrai László Bencs Villában

A beszélgetés során fellebbent a fátyol a zeneszerzés és a színházi műhelymunka kulisszatitkairól, az alkotás folyamatáról, s kiderült, kinek írna szívesen dalokat vagy musicalt. A zeneszerző azt is elárulta, hogy nagy álma Henryk Sienkiewicz Quo vadis című művéből megalkotni egy musicalt. Munkácsi Anita és Horváth Viktor, a Móricz Zsigmond Színház művészei dalbetétekkel színesítették az estet, s énekeltek fergeteges finálét.

 

*

A Többszemközt estek következő vendége Rudolf Gergely, 28-szoros válogatott labdarúgó lesz április másodikán 17.30-tól, április 9-én pedig Oberfrank Pál Radnóti estjére várják az érdeklődőket a Bencs Villába.