Nyírbogáti kutyaszaporítóra csaptak le az állatvédők

Hosszas szervezés után 11 egyesület indult útnak tegnap a Szabolcs megyei Nyírbogátra, hogy a nyíregyházi PCAS Állatvédő Egyesület koordinálásával felszámoljanak egy kutya szaporító telepet.

 

 

 

A nyírbogáti horrortanyán több mint 100 kutya szenvedett nyomorúságos körülmények között betegségekkel küzdve... A kutyák szinte kizárólag a “trendi”, “divatos”, “menő” fajtákat képviselték: francia és angol  bulldogok, mopszok, csivavák... - írja a kutyabarathelyek.hu. Lesoványodott, bőrbeteg, szembeteg, sérves állatok is voltak a mentvények között, a tálkáikban pedig forrázott, olajjal elkevert kukoricadara-maradékot találtak. A "gazda" lemondott az állatokról, így maradéktalanul állatvédő egyesületekhez kerültek a kutyák.

A mentéshez a népszerű színész-énekes, Puskás Peti is csatlakozott, aki élő videókkal jelentkezett a mentés alatt a  legnépszerűbb közösségi oldalon. “...ez a különbség a 30 ezres és a 300 ezres kutyák között” - mondta körbejáratva a kamerát a borzalmas helyen. Remélhetőleg sokakhoz eljutnak majd ezek a képsorok, illetve az állatvédők fotói, ami szemléletformálásban segít majd. Ugyanis azt mondják amíg kereslet van az olcsó, de fajtatiszta kutyákra, addig kínálat is lesz...

 

A mentésben részt vevő szervezetek:

Állatmentő Sereg
PCAS Állatmentés
Noé Állatotthon Alapítvány
Csivava Fajtamentő Egyesület
Mopsz Fajtamentés / Mopszokért Alapítvány / Hungarian
Nyírbátori Állatmentő Alapítvány
Vahur Állatvédő Egyesület Ajka
Eszkuláp Állatvédő Egyesület
Szamóca Állatorvosi Szakrendelő
Rex kutyaotthon alapítvány
Westie Rescue Hungary
Bc /border collie/ Fajtamentő Egyesület

 

 

A nyírbátori rendőrkapitányság állatkínzás vétsége miatt folytat büntetőeljárást az ügyben. Az elkobzott állatok a kéthetes karantén lejárta után várhatóan új gazdát keresnek majd. Ahogy Töpi Fütty is, egy 4 év körüli, rövid szőrű törpe tacskó szuka.  A befogadó szervezete, az Eszkuláp Állatvédő Egyesületaz alábbit posztolta róla: "Szaporító telepi, nem volt több tacskó... Ami azért fura. Lélekben készülünk PCAS Ági hívására, hogy megvan a tacskó telep is..." Reméljük, hogy nem így lesz!

 

Fotók: Facebook/Vahur Állatvédő Egyesület Ajka és Eszkuláp Állatvédő Egyesület