A vihar sújtotta szabolcsi falvakon 67 millió forinttal segít a Vöröskereszt

A június végi heves esőzések 7200 károsultján segít a Magyar Vöröskereszt, amelyhez anyagi és szakmai támogatást kap a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC). Hazánk legnagyobb humanitárius szervezet a 67,3 millió forint összegű segélynek köszönhetően 2400 család számára biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat.

 

 

Június 27-én heves vihar pusztított az ország keleti részén, amely hatalmas károkat okozott számos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken, többek között Nyírmadán, Nyírkarászon, Pusztadoboson és Rétközberencsen. Az esőzések következtében körülbelül 2 500 épület tetőszerkezete sérült meg és 30 családnak az otthonát is el kellett hagynia, mert az életveszélyessé vált. A vihar a konyhakerteket és a termést sem kímélte, így sok család megélhetése is veszélybe került.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete 30 munkatársat és önkéntest küldött a helyszínre, hogy segítsen a törmelék eltakarításában és az utak megtisztításában, együttműködve a hatóságokkal és a lakossági csoportokkal. A 230 000 svájci frank (mintegy 67,3 millió forint) összegű nemzetközi támogatásnak köszönhetően a Magyar Vöröskereszt 2400 család számára biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat, hogy a képzett önkéntesek ideiglenesen megjavíthassák a sérült tetőket.

A Nemzetközi Vöröskereszttől (IFRC) lehívott sürgősségi katasztrófa és segélyalapból (DREF) megvalósuló segélyezési akciót a Magyar Vöröskereszt a térség egyik leginkább érintett településén, Nyírmadán kezdte meg július 18-án. A munkálatok indulása kapcsán felszólaltak a humanitárius szervezet vezetői, valamint Nyírmada város polgármestere.

„Önkéntesi hálózatunk révén gyorsan és hatékonyan tudunk segítséget nyújtani az ehhez hasonló váratlan helyzetekben. Az érintett közösség legégetőbb problémái megoldódtak ugyan, azonban a teljes helyreállításhoz jóval több időre és anyagi forrásra van szükség. Ezért országos adománygyűjtést indítottunk, hogy a lehető legtöbb rászoruló család számára nyújthassunk segítséget.” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A sajtótájékoztatót követően a Magyar Vöröskereszt önkéntesei és a helyi önkormányzat munkatársai közösen kezdték meg a csomagok kiosztását az érintett családok részére.
A DREF alap a nemzetközi szervezet összes tagja számára elérhető, a Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal vette igénybe a segélyalapot. Elkhan Rahimov, az IFRC európai regionális igazgatója hangsúlyozta: “A klímaváltozás hatására Európában is egyre gyakoribbá válnak az extrém időjárási események. Ez kihívás elé állítja a humanitárius szervezeteket, hiszen a társadalom legszegényeb rétegei vannak leginkább kiszolgáltatva a természeti csapásoknak.”
Aki adakozni szeretne a viharkárosultak javára, az a humanitárius szervezet honlapján elérhető adományozó felületen közvetlenül megteheti.

Háttérinformáció:
A Magyar Vöröskereszt az IFRC tagja. A világméretű hálózat tagjai számára elérhető egyik legfőbb katasztrófavédelmi eszköz a sürgősségi katasztrófa segélyalap (Disaster Response Emergency Fund - DREF), amelyből a Magyar Vöröskereszt is hívhat le támogatást. A katasztrófák idején 48 órán belül igénybe vehető gyors segélyalap feltöltéséhez a Magyar Vöröskereszt szintén hozzájárul, amikor a nemzetközi segélyfelhívásokhoz csatlakozva, más országokat érintő katasztrófák károsultjai megsegítésére hirdet meg gyűjtést.

Az IFRC-ról
A 191 Vöröskereszt és Vörös Félhold nemzeti társaságot és 13 millió önkéntest számláló IFRC (Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége) a világ legnagyobb humanitárius szervezete.