XLVII. Országos Honismereti Akadémia

XLVII. Országos Honismereti Akadémia A Honismereti Szövetség megyei tagszervezete, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület társszervezésével 2019. július 8-12. között Nyíregyházán rendezi meg éves nagy konferenciáját, az Országos Honismereti Akadémiát.

 

 

Az idén immár 47. alkalommal sorra kerülő Akadémia a Kárpát-medence legnagyobb honismereti, helytörténeti találkozója, amely mindig egy kiemelt témát tárgyaló tudományos konferenciája és egyben szakmai továbbképzése a honismereti mozgalom tagjainknak és az érdeklődő résztvevőknek. Az akadémia témája ebben az évben a nemesség és arisztokrácia.

Ennek kapcsán elsősorban a kiváltságokkal, ranggal rendelkező társadalmi réteg, a magyar nép történetében betöltött meghatározó szerepéről lesz szó. A Honismereti Akadémia fővédnöke: Nagykárolyi gróf Károlyi László és Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Köszöntő beszédet mond Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint a vendéglátó megye és város vezetői.

XLVII. Országos Honismereti Akadémia

A rendelkezésre álló egy hét alatt az akadémia fő témájának plenáris illetve szekcióüléseken való megtárgyalásán túl sor kerül a Szövetség kitüntetéseinek ünnepélyes átadására, a vendéglátó város és megye történelmi, művelődéstörténeti értékeinek megismerésére, szakmai és baráti találkozásokra, amelyek nagyon fontosak egy országos civil szervezet életében.

Az Akadémiára a jelentkezések alapján 170-200 résztvevő várható, de a rendezvény nyitott, a szervezők szeretettel várnak minden téma iránt érdeklődőt.

A konferencia előtt már megjelent Honismeret folyóirat elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és megyeszékhelyének értékeivel, helytörténetével foglalkozik.

A Szövetségről és a XLVII. Országos Honismereti Akadémia programjáról bővebben itt tájékozódhatnak: www.honismeret.hu