Ifjúsági csere a Mustárházban

Négy országos ifjúsági cserét bonyolított le a Mustárházat működtető KÉK Egyesület október 2-9 között Nyíregyházán, a környezetvédelem és a környezettudatosság jegyében. A projektben résztvevő spanyol, olasz, horvát és magyar fiatalok szeretettek volna, jó példával elöl járni partnereik és a velük kapcsolatba kerülő fiatalok előtt is.

 

 

A projekt célja volt, hogy a résztvevők saját tapasztalataikon keresztül győződjenek meg arról, hogy a környezeti tudatosság milyen apró lépésekből tevődik össze, és mennyire sokat jelent az egyének szerepe mindebben, ahogy a közösségeké is. Cél volt továbbá, hogy használható tudást adjon a résztevőknek és a résztvevő szervezeteknek egyaránt. A közös tervezés és megvalósítás során a környezettudatosság került a középpontba, mely a környezeti szolidaritás erősítését tette lehetővé. Olyan jó gyakorlatok kerültek átadásra, valamint olyan eszközöket alkottak meg közösen a résztvevők, melyek a projekt ötletgazdáinak elsődleges célját, azaz a tudatos környezeti nevelés és környezetvédelem egyéni és közösségi szintű érvényesítését tette lehetővé. A projekt megvalósítói nagyban alapoztak a tapasztalati tanulás eszközeire, melyek hozzájárulnak a tudatosság erősítéséhez és a készségfejlesztés, valamint tanulási folyamat észrevétlen, ugyanakkor eredményes megvalósításához. A mindennapokba beépíthető szemléletformáló hozzáállás elsajátításától a környezetre való hatást segítő, példaértékű gyakorlatok átvételén át egészen a közösség erejét erősítő akciók megvalósításáig érintették a környezettudatosság és -védelem témáját. Ezáltal széles spektrumot kínálva a kérdéskör feldolgozásához, hogy mindenki saját személyiségének megfelelően, céljaihoz mérten választhatott ezek közül. Ilyen volt többek között a Sóstói parkerdőben, az erdei tornapályán tett látogatás, ahol szakember előadásának segítségével ismerkedhettek az erdő kialakulásának történetével és az ott zajló erdei élettel.

 

 

Óvodások közreműködésével, szemétnek számító tárgyakból készítettek újrahasznosított gyerekjátékokat, használati eszközöket. Szabadidejükben látogatást tettek a nyíregyházi állatkertbe és a nemzetközi esteken pedig egymás kultúrájával ismerkedhettek közelebbről. A projekt során egy olyan eseményt sikerült megvalósítani, mely képes volt a fiatal korosztály aktivizálására, a környezettudatossághoz kapcsolódó elköteleződés bástyáinak kialakítására, valamint az alapvetően ifjúsági célcsoporttal foglalkozó szakemberek, civilek számára kézzel fogható tudás átadására és egyben kölcsönös tapasztalatcserére is.