Közlekedésfejlesztés Nyíregyházán a fenntarthatóság jegyében

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,033 milliárd forint, száz százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Nyíregyházán” TOP-6.4.1-15-NY1-2016-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására. A „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Nyíregyházán” című pályázat célja a Debreceni út - Kígyó utca csomópontjának, a Törzs utca három csomópontjának átépítése és a Kígyó utcától induló, Debreceni út - Tünde utca - Kállói út - Szent István utca Kert utcáig tartó szakaszon épülő kerékpárforgalmi létesítmények révén az érintett Borbánya városrész kerékpárosbaráttá tétele.

 

 

A Kígyó utca - Debreceni út csomópontja az átépítésnek köszönhetően közlekedésbiztonsági szempontból kedvezőbb kialakítást kapott, a beruházás során az útcsatlakozás kedvezőbb geometriával került átépítésre. A Kígyó utca déli oldalán kétirányú kerékpárút épült, aminek köszönhetően a kerékpárosok közlekedési hálózata tovább bővült Nyíregyházán.

A Törzs utca Pazonyi úti csomópontjában egy új, önálló jobbra kanyarodó sáv került átadásra tavaly szeptemberben mintegy 110 méter hosszúságban, enyhítve a korábbi torlódásokat, zsúfoltságot. A Törzs utcán a Semmelweis utca és az Orosi út között gyalogos járda épült. Az elkészült Törzs utca-Semmelweis utcai körforgalom mind a Törzs utca, mind pedig a keresztező Semmelweis utca közúti közlekedésbiztonságát, egyenletes forgalomáramlását hivatott szolgálni. A Törzs utca 41-es számú főút csomópontjában pedig a meglévő jobbra kanyarodó sáv meghosszabbításra került sor 50 méter hosszúságban.

Az elkészült kerékpárút nyomvonala a Debreceni úton a Kígyó utca-Debreceni út csomóponttól a Tünde utcáig halad, majd a Tünde utcára lefordul, azon végig vezet, és a Kállói úton, majd a Szent István utcán a belváros irányába a Kert utcáig, a városközpont felől Nagykálló irányába a Csárda utcáig tart. A projekt során az érintett szakaszon közel 8 km kerékpárút épült. A beruházás közvetett gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kapcsolódással valósult meg, mivel a beruházás javítja a munkaerő mobilitás infrastrukturális feltételeit. A Debreceni és Kígyó, Kállói, Szent István és Tünde utca is olyan szakasz, amelyen jelentős munkaerő-áramlás zajlik.

A projekt fizikai megvalósításának ideje 2016.09.06. - 2019.08.29.

Ezúton köszönjük, a kivitelezés során tanúsított türelmüket és megértésüket.