Deviza befektetési tippek kezdőknek és haladóknak

Deviza befektetési tippek kezdőknek és haladóknak A külföldi devizák vásárlói sok esetben követnek el tipikus hibákat, amikor a forint gyengülése ellen szeretnének védekezni. Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadó segítségével összeszedtük a legjellemzőbb félreértéseket, melyekkel ha tisztában vagy, sokkal inkább át fogod látni a devizapiac működését, és megalapozottabb döntést tudsz hozni befektetéseid során.

 

 

Ezekre figyelj oda, ha devizába szeretnél fektetni

 

  1. Az árfolyammozgásokat mindig a lehetséges kockázatokkal együtt értékeld, ne csak az aktuális árfolyamokat figyeld. Ennek hiányában nem befektetésről, hanem spekulációról beszélhetünk, ami tele van buktatókkal.

 

  1. A deviza vásárlás nem befektetés, amennyiben az átváltott pénzt bankszámlán vagy még rosszabb esetben otthon tartod.

 

  1. Legyél tisztában azzal, hogy a befektetéseidből milyen devizában nyilvántartott eszközöket vásárolnak. Korántsem biztos, hogy ez megegyezik az elszámoláskor használatos devizával.

Határozd meg a célodat!

 

Mielőtt devizába fekteted a pénzed, okosan teszed, ha pontosan meghatározod az ezzel való célodat. Érdemes lehet pénzügyi coachingon is részt venni Szendrei Ádámnál.

 

Fontos szempont, hogy az átváltásra szánt összeghez mikor szeretnél újból hozzáférni, tudod-e nélkülözni akár hosszabb távon is? Egészen rövid időtávokban gondolkodva aligha éri meg a devizavásárlás, mivel az átváltás költsége és a kockázat is magas. Ha távlati célokban gondolkodsz, akkor a deviza befektetések kamatait figyeld meg elsősorban, ez ugyanis jellemzően alacsonyabb, mintha forint alapú befektetést választanál. 

Deviza befektetési tippek kezdőknek és haladóknak

Amennyiben a fizetésed valamilyen devizanemben kapod, és az adott devizát használó országban is fogod elkölteni, akkor érdemes deviza befektetésben - például valamilyen megtakarításban - gondolkodnod. 

 

Igaz ez akkor is, ha hosszabb külföldi utazást tervezel, és már jó előre elkezdesz erre pénzt váltani, ezzel ugyanis minimalizálhatod az árfolyamkockázatod.

Mitől függ a devizák árfolyama?

A devizaárfolyamok változásában elsődleges szerepe van az egyes országok gazdaságának alakulásának, csakúgy, mint a fontos politikai eseményeknek. Bizonyos bejelentések hatására a nagybefektetők tömegével vonhatnak ki vagy fektethetnek be tőkét egy-egy államba, amelynek az ország devizájára jelentős hatása lesz. 

 

A nagy export-import vállalatok hatása sem elhanyagolható, mivel ők különösen érdekeltek a deviza kereskedelemben. További befolyásoló tényező a munkanélküliségi ráta, a gazdasági növekedés mértéke, az infláció várható alakulása valamint a jegybank monetáris politikája. 

 

Összességében elmondhatjuk, hogy deviza befektetésekben annak éri meg gondolkodni, aki minden fontos aspektusból megvizsgálta a lehetőségeket, felmérte a kockázatokat és tisztában van a deviza piac működésével.