Nyíregyházán Mesél a bécsi erdő

Nyíregyházán Mesél a bécsi erdő  A Mesél a bécsi erdő című előadást  2019. október 26-án, szombaton 19 órától mutattak be a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

 

 

Ödön Von Horváth

MESÉL A BÉCSI ERDŐ

Rendező: FEHÉR BALÁZS BENŐ

 

Anya: SZABÓ MÁRTA
Nagymama: PREGITZER FRUZSINA
Heirlinger Ferdinánd: RÁK ZOLTÁN
Valéria: SZÉLES ZITA
Oszkár: MARTINKOVICS MÁTÉ m.v.
Ida: GÁTI MÁRTA/KOVALECZ HÉDI
Alfréd: SZALAY BENCE m.v.
Havlitschek: TÓTH KÁROLY
Lovaskapitány: ILLYÉS ÁKOS
Marianne: JÓZSA BETTINA m.v.
Varázskirály: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
Első Tánti: KOSIK ANITA
Második Tánti: KÓNYA MERLIN RENÁTA
Erich: FEHÉR ANDRÁS m.v.
Nagysága/Bárnónő: HORVÁTH MARGIT
Gyóntató atya: TÓTH ZOLKA
Miszter: URMAI GÁBOR
Konferanszié: NAGYIDAI GERGŐ

 

Továbbá: Décsi Dorottya, Fenyvesvölgyi Zille Anna, Illés Nikoletta, Koltai Kitti, Szabó Franciska, Csegei Nimród, Palicz Krisztián

 

„Én Európát már nem tartom semmire. Mert vagy háború lesz, vagy egész Európa elsüllyed az embertelenségben.” – írja Ödön von Horváth (1901-1938) nem sokkal szerencsétlen halála előtt, még az Amerikába való emigrálását tervezgetve.

 

Az osztrák-magyar író egyik legsikeresebb drámájában, a Mesél a bécsi erdőben egy széthulló és útját nem találó társadalom anoptikumát festi meg. Gazdagon megrajzolt karakterei kisemberek, nyárspolgárok, akik e zűrzavaros időben kétségbeesetten próbálnak kapaszkodni valamibe: veszélyesebbnél veszélyesebb ideológiákba, egy megszépített múlt vagy egy reményteljes jövő illúziójába, és legfőképpen embertársaikba, egymásba. Ám ez az összekapaszkodás, ahelyett, hogy segítségükre lenne, örvényszerűen rántja őket egyre mélyebbre a hazugságokban és öncsalásokban. Közben a háttérben egy gramofon végig a Kék Duna keringő boldog dallamait játssza, de ez is inkább már csak egy szebb napokat megélt világ haláltáncának aláfestő zenéje. Horváth kegyetlenül pontos képet ad koráról, igyekszik jókedvvel és humorral szemlélni kortársait, de kezei alatt sokszor akaratlanul is tragikus történetek születnek. „Minden mindig egyre jobb lesz” – mondja egy karakter Horváth másik nagysikerű drámájában, a Kasimir és Karolinében. Lehet, hogy ennek pont a fordítottja az igaz?

Fotó: Kazai Béla

Képek: