Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatal és egy színjátszó csoport nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatal művész és természettudományos tehetség – Pintér Anna Enikő, Szabó Boglárka, Zsigó Miklós – és a Kincskeresők színjátszó csoport nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában. A program országszerte idén összesen 19 millió forinttal segíti a fiatal tehetségeket, akik az elnyert összeget leginkább hangszer megvásárlására, útiköltségeinek fedezésére vagy kutatásra fordítják.

 

 

A MOL Tehetségtámogató Program ebben a tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10 és 23 év közötti eredményes diákok, művészjelöltek és természettudományos tehetségek pályafutását és további sikereiket. A beérkezett 267 pályázatból a szakértő zsűri értékelése után a pályázatokat kiíró MOL Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 67-en kapták meg az igényelt támogatást. A pályázaton elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadások, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök biztosítására, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordítják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei győztesek:

Pintér Anna Enikő (18), fuvola, Nyíregyháza

Nyíregyházán kezdett fuvolázni. Számos megyei és országos versenyen szerepelt kiemelkedő eredményekkel. Dolgozott Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy úrral, a Cantemus Gyermekkórus tagjaként, és lehetősége volt európai, közel-, és távol-keleti turnékon részt venni énekesként és fuvolistaként. A 2017-2018-as tanévben egy évet az Egyesült Államokban töltött, ahol szóló és kamaraversenyeken több 1. helyet ért el és különdíjat kapott. Jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium hallgatója.

Szabó Boglárka (18), kémia, Komoró

Első kutatómunkáját a Debreceni Egyetem Kémiai Intézet Nyári Kutatótáborában végezte 2018-ban. Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján első lett, a nemzetközi döntőn Malájziában ezüst és arany minősítést szerezett.  2019-ben elnyerte az „Év tanulója” városi díjat, valamint a megyei „Kiváló versenyző – Tehetség” díjat. Ezen a nyáron felvételt nyert a XI. AKI Kíváncsi Kémikus Táborba és egy hetet tölthetett az MTA Természettudományi Központjában.

Zsigó Miklós (17), informatika, Nyíregyháza

A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, akit régóta érdekelnek az informatikai fejlesztések. A 28. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen idén 1. díjazott lett, amelynek eredményeképpen delegálták a fiatal tudósok európai seregszemléjére. Itt jelenlegi fejlesztését szeretné bemutatni: az almamolyok kártétele elleni védekezéshez kifejlesztett eszköztámogató softwaret.

Kincskeresők színjátszó csoport, színjátszás, Nyíregyháza

2012 óta a színjátszó csoport résztvevője a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozónak, ahol arany, ezüst és bronzminősítést is kaptak már (2012.: Aranyminősítés; 2013.: Bronzminősítés; 2014.: Emléklap; 2015: Bronzminősítés; 2016.: Ezüstminősítés és különdíj; 2017: Ezüstminősítés és különdíj).  Előadásaik több művészeti ágat ötvöznek, idén szeretnének színre vinni egy, a fiatalok problémáit feltáró és arra reflektáló darabot.

A zsűri tagjai voltak Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuális nevelés tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész. A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.