A járvány alatt is nyitva tart a hajléktalan betegeket fogadó máltai rendelő

A hétvégi lehűlésre tekintettel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ideiglenesen újra megnyitotta alacsony küszöbű szükségszállóját egy használaton kívüli dél-budai kollégium tornatermében. A döntésre azért volt szükség, mert a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a hajléktalan szállókon is felvételi zárlatot rendeltek el, így kellett egy hely, ahol az utcán éjszakázó, ám a hideg elől menedéket kereső embereket néhány éjszakára még elhelyezhetik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A járvány miatt szükségessé vált korlátozó intézkedések a hajléktalan embereket ellátó egészségügyi intézmények működését is érintik, a Szeretetszolgálat Batthyány téri egészségügyi centruma azonban továbbra is fogadja a hajléktalan embereket.

 

 

A fővárosi Batthyány téri központban működő hajléktalan betegeket ellátó 24 órás egészségügyi centrumban új eljárási protokoll szerint fogadják a betegeket. A rendelés folyamatosan zajlik, az intézményt a járvány alatt is napi 20-40 beteg keresi fel.

A hajléktalan háziorvosi rendelőbe érkező valamennyi betegnél azonnali testhőmérséklet ellenőrzést végeznek, és a koronavírus fertőzés kapcsán összeállított kérdőíves felmérést töltenek ki a vizsgálat kezdete előtt. Dr. Békási Sándor intézményvezető tájékoztatása szerint a járvány idejére felfüggesztették a főváros forgalmas csomópontjait felkereső mozgó orvosi rendelő működését, az orvosi ellátásra szoruló hajléktalan betegeknek be kell jönniük a Máltai Szeretetszolgálat központjába. A rendelő napi 20-40 beteget fogad. A nem sürgős eseteket, például aki csupán gyógyszereit jött felíratni, vagy itt veszi át az általa szedett gyógyszereket, úgy szolgálják ki, hogy közben ne találkozzon a többi beteggel.

Az elmúlt napokban két beteg mutatott olyan tüneteket, amit az előírások alapján az orvosnak jelenteni kellett. A betegeket haladéktalanul elkülönítették, a gyanú azonban nem igazolódott. Az intézményvezető főorvos szerint elképzelhető, hogy a jövőben gyakrabban találkoznak gyanús esetekkel, ezekre most már felkészülten reagálnak majd munkatársaik, nem akkor kezdenek gondolkodni a következő lépésen. Dr. Békási Sándor szerint a hajléktalan háziorvosi rendelőbe sok olyan beteg is érkezik, akinek az előéletéről semmit nem tudnak, ezért az ambuláns ellátást nyújtó intézmény fokozott kockázatú helyszínnek számít. A dolgozók egyéni védőfelszerelést viselnek, és gyakran végeznek fertőtlenítő takarítást is. A közeljövőben a hajléktalan embereket ellátó háziorvosi rendelő az épületből egy konténerbe költözik át, amit egyszerűbb lesz fertőtleníteni, és ezáltal a betegekkel való kapcsolat is biztonságosabbá válik.