Kutya segít az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek

 Kutya segít az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek Első alkalommal március 13-án hirdette meg a "Gyere és olvass Nessának!" programot Nyíregyházán a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár 16.00-17.00 óra között várták azokat a gyerekeket, akik esetleg gátlásosabbak, döcögősebben haladnak az olvasás tanulással!

 

 

A diszlexiás gyerekek gyakran idegesek, ha mások előtt, például magyar órán hangosan kell olvasniuk. Idegességükben még rosszabbul teljesítenek, ami tovább rontja amúgy is gyenge önbizalmukat. Sajnos ez egy öngerjesztő folyamat: az olvasás gyakorlása csak megerősíti az olvasással kapcsolatos negatív élményeket. Ebből a csapdából kereste a kiutat több amerikai könyvtár is, akik egy érdekes kísérletet indítottak. Ezekben az intézményekben a gyerekek terápiás kutyák segítségével gyakorolhatják a hangos olvasást.

A könyvtárban a gyerekek terápiás kutyákkal (és gazdáikkal) találkoznak, majd miközben a kutya a lábuknál heverészve élvezi a társaságukat, hangosan olvasnak neki. Az olvasnivaló bármi lehet, ami érdekli őket, mese, regény, vagy ismeretterjesztő könyv. A könyvet kikölcsönözheti helyben, vagy akár hozhatják otthonról is, a lényeg, hogy izgalmas legyen - olvasható a varazsbetu.hu oldalon. Az eddigi tapasztalatok alapján a programban részt vevő diszlexiás gyermekek önbizalma megnőtt, egyre biztosabban és pontosabban olvastak. Előbb-utóbb az olvasást is pozitív élményekkel kapcsolják össze.

Kutya segít az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek   Kutya segít az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek

Ezt a remek kezdeményezést szeretnék Nyíregyházán is meghonosítani a Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey Utcai Fiókkönyvtárában, amely már régóta kutyabarát és műs kutyás programoknak is helyet adott már.  "Nessa, a kedves agárlány nagyon szereti ha olvasnak neki" - tudtuk meg Gáll Róberttől, a kutyus gazdájától.

A kutyajó programra azonban most a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel egy család sem érkezett, így Nessa kicsit szomorú volt, de reméljük a helyzet normalizálását követően az eseményt újból megrendezik és sok gyerkőcön tud majd segíteni ez a kedves kutyus.

Olvass Nessának

 

KT