Buszmenetrend változás Nyíregyházán

A koronavírus-járvány jelentős változásokat okoz a mindennapokban, így a közlekedésben is. Átmenetileg kevesebben használják a helyi buszjáratokat is, mint a korlátozások előtt, ezért szükségszerű a helyi autóbuszos tömegközlekedés kismértékű átszervezése.

 

 

Nyíregyházán május 1-jétől a jobb hálózati kapcsolatok, a foglalkoztatók és az üzletközpontok könnyebb és átszállásmentes elérése, valamint ütemes, összehangolt menetrendek jellemzik majd a buszközlekedést.

Jobb hálózati kapcsolatok, a foglalkoztatók és az üzletközpontok könnyebb és átszállásmentes elérése, valamint ütemes, összehangolt menetrendek jellemzik majd a buszközlekedést.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata tudatosan végzi a helyi buszközlekedés megújítását. Az új, gázüzemű autóbuszok beszerzését követően töltőállomás épült a Kertvárosban, ahol egy projekt keretében további telephelyfejlesztést is tervez a város. Tavaly hosszú távú szerződést kötöttünk a szolgáltatóval, a Volánbusz Zrt.-vel. Idén februárban pedig elkezdődött az új buszhálózat és az ahhoz kapcsolódó menetrend tervezése, melyet a Mobilissimus Kft. készít. Azonban a járvány most új feladatot adott a fejlesztőknek. Márciusban ugyan döntés született, s azóta nyári menetrend alapján közlekednek – jelenleg is – a buszok, de a felmérések szerint még így is átlagosan 70–80%-kal kevesebben használják a közösségi közlekedést, mint a járványidőszak előtt.

Kiszámíthatóbb, stabilabb szolgáltatás 2020. május 1-től

Ezért szükséges most egy átmeneti, takarékosabb menetrend bevezetése, mely a jelenlegi igényekhez igazodó, de a biztonságos távolságtartás feltételeinek is megfelelő szolgáltatást nyújtja. Így a járvány és a korlátozások alatt kevesebb, de kiszámíthatóbb, stabilabb szolgáltatás vehető igénybe 2020. május 1-től, melynek megtervezését majdnem kéthetes, minden autóbuszjáratra kiterjedő utasszámlálás és a nagyfoglalkoztatók igényeinek felmérése előzte meg.
A tervezés eredményeként olyan buszhálózat és menetrend valósult most meg, amely révén a városrészek közötti hagyományos kapcsolatok megmaradnak, a
munkahelyek, egészségügyi intézmények és bevásárlóközpontok elérése pedig jelentősen könnyebbé válik.

Sűrített járatok az érettségi idejére

A tervek szerint a bevezetés utáni időszakban újra utasszámlálásra kerül sor, így felülvizsgálható a most bevezetésre kerülő menetrend. De addig is a szolgáltató Volánbusz Zrt. nagyobb forgalmi tartalékot biztosít a rendszerben, így ha a tervekkel ellentétben valahol túlzsúfoltság lépne fel, azonnal be tudnak majd avatkozni. Az érettségi vizsgák idejére, a most meghirdetett menetrenden felül, külön időpontokban is indít járatokat a szolgáltató, melyről a www.volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon naprakészen tájékozódhatnak az érintettek. Várhatóak ezen felül is változások, hiszen, ha megnyithat a nagybani piac, akkor ismét elindulnak az 1A jelzésű autóbuszok, ha kinyithat az állatpark, a fürdők, akkor a 8-as számú járatok menetrendjén fogunk azonnal változtatni. Ezekről a Volánbusz Zrt. és az önkormányzat a helyi sajtótermékeken és az online felületeken keresztül előre tájékoztatja majd a városlakókat.

Az új, átmeneti menetrend bevezetését, mivel Nyíregyháza közgyűlése nem ülésezik, dr. Kovács Ferenc polgármester saját hatáskörében eljárva rendelte el, azonban mind a várost vezető, mind az ellenzéki frakció tagjai jóval a bevezetés előtt megismerhették, véleményezhették azt, s egyetértésükről biztosították a városvezetőt.

Melyek a legfőbb változások?

A tervezés során a jelenlegi, napi igényekhez igazodó menetrend készült, ütemes, könnyen megjegyezhető, azonos indulási időpontokkal. A hálózat tekintetében csak kisebb módosítások történtek, néhány útvonalon például – ahol két elágazó irány volt – az alap és az elágazó útvonalat mostantól közös autóbuszjárat fogja kiszolgálni. Néhány esetben összekötésre kerülnek ma külön közlekedő járatok az átszállások számának csökkentése érdekében. A munkahelyek elérését a korábbinál jóval több útvonalon, az új, kilencvenes számmal kezdődő járatok fogják segíteni, igazodva a cégek által megadott műszakkezdésekhez és műszakzárásokhoz. Az új járatok átszállásmentesen teszik elérhetővé a régi és új ipari parkok, valamint a Tünde és a Derkovits utca térségét mind Jósaváros, mind Örökösföld felől a belvároson át és az Autóbusz-állomás vagy a Vasútállomás érintésével.
Amennyiben a most bevezetett újítások elnyerik majd a városlakók tetszését, azokat az elemeket a tervezők a végleges menetrend elkészítéséhez is felhasználják.

A változások részletesen

1, 1A – a Vásártér zárva tartása alatt nem közlekednek. Amennyiben a Vásártér megnyitására sor kerül, az 1A autóbusz közlekedésével biztosított lesz a kiszolgálása.
2, 2Y – a Csárda utcai és az Alma utcai végállomást az új 2/2Y autóbusz szolgálja ki, mindig először Alma utcai, majd Csárda utcai betéréssel, és folyamatosan hangoltan közlekedik a H32-essel.
3 – változatlan útvonalon közlekedik, de bizonyos időpontokban 3/24 jelzéssel Kistelekiszőlőn át jár. A 3/24-es járatok reggel az Autóbusz-állomás, délután Rozsrét felé térnek be Kistelekiszőlőre.
4, 4Y – az autóbuszok közös vonalon szolgálják ki Oros városrészt, körjáratként a Temető és a Fő út érintésével, 4/4Y jelzéssel. Az önálló 4-es autóbuszok a 4/4Y mellett csak csúcsidőben és önállóan az esti órákban közlekednek.
5, 5A – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek.
6 – meghosszabbított útvonalon, Örökösföld – Vasútállomás – Nyírszőlős között közlekednek 6/10 és 6/10J jelzéssel. Az önálló 6-os autóbuszok a 6/10 mellett csak hajnalban és késő este közlekednek.
7 – a 18-as és a 18A járatokkal összevontan, a Vasútállomás – Jósaváros – TESCO – Örökösföld útvonalon közlekedik 7/18 jelzéssel, így a Tesco és Örökösföld közötti kapcsolat mindennap elérhetővé válik. Az önálló 7-es autóbusz csak reggel, este és a TESCO zárva tartása idején közlekedik.
8, 8A – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek.
11 – nem közlekedik, a Törzs utca a 23T autóbuszokkal érhető el folyamatosan.
12 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik.
13 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik.
14, 14F – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek. A 14F csak csúcsidőben jár.
15, 16 – nem közlekednek, helyettük az új, 96-os autóbusz közlekedik a Sóstói úti kórház – Jósaváros – Vasútállomás – Szarvas utca – Tünde utca – Ipari utca – Alma utca útvonalon, a műszakváltásokhoz igazodva.
17, 17T – a 17-es autóbuszok helyett a Kállói úton át közlekedő, a kórházat jobban elérő 17K autóbusszal lehet utazni módosuló menetrend szerint. A 17K és a 23T autóbuszok minden időszakban összehangoltan közlekednek. A 17T helyett a Törzs utcán a 23T autóbuszok közlekednek.
18, 18A – a 7-es autóbuszvonallal összevontan, a Vasútállomás – Jósaváros – TESCO – Örökösföld útvonalon közlekedik 7/18 jelzéssel, így a TESCO és Örökösföld közötti kapcsolat minden nap elérhetővé válik. A 18A autóbuszok nem közlekednek.
19 – nem közlekedik, helyette a hosszabb útvonalon közlekedő, új, 94-es számú járatokkal lehet utazni a Jósavárosi piac – Sóstói úti kórház – Michelin útvonalon, a műszakváltásokhoz igazodva.
23, 23G – a 23-as autóbusz a Szalag utca helyett a Törzs utcán át jár 23T jelzéssel. A 23G autóbuszt az új, 95-ös váltja fel, mely Örökösföld és a Michelin között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva. A 17K és a 23T autóbuszok minden időszakban összehangoltan közlekednek.
24 – nem közlekedik, helyette a 3-as autóbuszok egy része közlekedik Kistelekiszőlőn át 3/24 jelzéssel.
H31 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.
H31X – nem közlekedik, helyette meghosszabbított útvonalon a 90-es autóbusz jár a Sóstói úti kórház és az Ipari Park, Electrolux között, Jósaváros, az Autóbusz-állomás és a Vasútállomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva.
H31Y – nem közlekedik, helyette meghosszabbított útvonalon a 91-es autóbusz jár Örökösföld és az Ipari Park, Electrolux között, az Autóbusz-állomás és a Szarvas utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva.
H32 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik, a 2/2Y autóbuszokkal hangolva.
H33 – nem közlekedik.
H35 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.
40 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.
H40 – változatlan útvonalon, kismértékben módosított menetrend szerint közlekedik.
H40L – nem közlekedik, helyette a 92-es és 93-as autóbuszok járnak. A 92-es a Sóstói úti kórház – Jósaváros – Autóbusz-állomás – LEGO, a 93-as Örökösföld – Vasútállomás – Autóbusz-állomás – LEGO útvonalon közlekedik, a műszakváltásokhoz igazodva.

Könnyebb eljutás a munkahelyekre az új, kilencvenes járatokkal:
A foglalkoztatók igényeinek felmérése alapján a járatok jobban fognak igazodni a műszakkezdésekhez és -végzésekhez. Megkönnyítendő a munkába járást és az onnan hazajutást, ezen túl a nagy munkahelyek a belvároson át Jósavárosból és Örökösföldről is elérhetőek lesznek, így nincs szükség az Autóbusz-állomáson átszállásra, de a járatok továbbra is érinteni fogják. Fontos tudnivaló, hogy a jelenleginél több időpontban indulnak autóbuszok, szélesebb igényt kiszolgálva.

90 – Sóstói úti kórház és az Ipari Park, Electrolux között közlekedik Jósaváros, az Autóbusz-állomás és a Vasútállomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H31X meghosszabbításaként.
91 – Örökösföld és az Ipari Park, Electrolux között közlekedik az Autóbusz-állomás és a Szarvas utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H31Y meghosszabbításaként.
92 – Sóstói úti kórház és a LEGO között közlekedik Jósaváros és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H40L meghosszabbításaként.
93 – Örökösföld és a LEGO között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H40L meghosszabbításaként.
94 – Jósavárosi piac és a Michelin között közlekedik Jósaváros és a Sóstói úti kórház érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 19-es meghosszabbításaként.
95 – Örökösföld és a Michelin között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 23G helyett.
96 – Sóstói úti kórház és az Alma utca között közlekedik Jósaváros – Vasútállomás – Szarvas utca – Tünde utca – Ipari utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 15-ös és a 16-os autóbuszok helyett.

Vonzóbb, ütemes menetrend

Az átmeneti menetrend már úgy készült el, hogy ütemes és ezáltal könnyen megjegyezhető legyen. Az autóbuszok a legtöbb belterületi viszonylaton ütemesen, azaz óránként ismétlődő indulási időpontokban közlekednek. A csúcsidőben kismértékben sűrűbben, azon kívül ritkább követéssel. A város számos pontján biztosított lesz az átszállás, főleg a kisebb forgalmú időszakokban, ritkább követés esetén. E csatlakozásokat külön is feltüntetjük.

Összehangolt közlekedés

A részben azonos útvonalon közlekedő autóbuszok hangolása is megvalósul, így rövidebb és kiszámíthatóbb várakozási idők lesznek a közös szakaszok megállóhelyein.
Hangoltan közlekednek az autóbuszjáratok.
• 5-ös, 12-es autóbuszok Sóstói úti kórház és Jósavárosi piac között.
• 5-ös, 6/10 és 17K járatok Örökösföldről a Család és Szalag utcai vonalszakaszon.
• 2/2Y és H32 járatok között a Kállói úton.
• 17K és 23T járatok között Örökösföld és a Kertváros között.
Átszállási kapcsolatok, csatlakozások
Az új, közvetlen kapcsolatok mellett fontos szerephez jutnak a tervezhető átszállások is, melyekhez menetrendben biztosított csatlakozások segítik az utazást:
• 5-ös és 14-es autóbuszok között.
• 13-as és 17K autóbuszok között.
• 12-es és a 7/18-as autóbuszok között.
• 3-as és 6/10-es autóbuszok között.
Garantált csatlakozások ezen felül még:
• 2/2Y és 13-as buszok között az Alma utca, iskola végállomáson.
• Műszakos járatokhoz kapcsolódó indulások a Vasútállomáson.
• A nap utolsó átszállási lehetőségei a Vasútállomáson, Jósavárosban, a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Búza tér és a Sóstói úti kórház megállóhelyeken.

Mire kell figyelni?

A közlekedést új, színes hálózati térkép segíti, mellyel könnyebb lesz a tájékozódás. Az autóbuszokon kérjük, figyeljék a kijelzőt, illetve a járművezető tájékoztatását, hogy garantáltan az Önök úti célja szempontjából megfelelő járatra szálljanak fel.
Jelentős könnyebbség a belterületi és a H32-es járatoknál, hogy ezentúl a megállóhelyeken található menetrendek az adott megállóból történő indulást jelzik, így
nem kell a végállomásról való induláshoz hozzáadni a megálló eléréséhez szükséges időt. Az új arculatnak megfelelően a menetrendi lapok külön oszlopban tartalmazzák a munkanapi, a szabadnapi (szombati) és a munkaszüneti napi menetrendeket, így könnyebb lesz az áttekintés.
A megszokottól eltérő viszonylati kijelzőkkel találkozhatnak az autóbuszokon, jellemzően csak a célállomás, illetve az érintett főbb útvonalpontok kerülnek kijelzésre. A vakok és gyengénlátók által is használt AppCorner applikációban a menetrend aktualizálásra került.

A díjszabás változásai
A járvány alatti átmeneti időszakban a külterületi díjszabás csak a H-s jelzésű járatok esetén marad meg. A kilencvenes jelzésű autóbuszok belterületi díjszabással vehetők igénybe.

Honnan tájékozódhat?

Amennyiben kérdése van, tájékozódni szeretne, az alábbi elérhetőségeken a Volánbusz Zrt. munkatársai készségesen segítik Önöket:
Információ: 42/598-177 (naponta 0–24 óra)
Autóbusz-állomás, Petőfi tér: 42/598-180 (naponta 0–24 óra)
Forgalomirányító helyek:
Örökösföld: 42/455-035 (6.30–16.30 hétfőtől péntekig), (8.00–16.00 óra szombat és munkaszüneti nap)
Vasútállomás: 42/311-027 (5.00–21.00 óra naponta)
Részletes menetrendek: www.volanbusz.hu/nyiregyhaza
Friss menetrendi, forgalmi információk: facebook.com/volaninform
Nyíregyháza város hivatalos honlapján: www.nyiregyhaza.hu