Ebzárlat és legeltetési tilalom a megyében!

2020. április 7.- 2020. április 28. közötti időszakban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el - adta ki közleményben a megyei főállatorvos.

 

 

Az ebzárlat ideje alatt minden kutyát és macskát a tartási helyén úgy kell tartani, hogy azok onnan ki ne szökhessenek, szabadon ne kóborolhassanak. A vakcinázással érintett területen kutyák csak pórázon vezetve, szájkosárral tartózkodhatnak.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozó intézkedés alól.

A település belterületén a kóbor állatok befogásáról és elhelyezéséről a település önkormányzatának kell gondoskodni. Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartalmára.

A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1000 méteren belül kell megszervezni. Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!

Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2020. április 7.-től a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálása során a települések külterületén csalétek vakcina kiszórása történik.

A zárlat célja, hogy a vakcinát a rókák megfelelő arányban vegyék fel. A vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az érintett területen ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelését a veszetségi rendelet (164/2008.(XII.20.) FVM rendelet) szabályozza.