Közlekedési mobiljegy közlemény: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza

Múlt hét szerdán már visszaállt az első ajtós felszállás és a fedélzeti jegyértékesítés a Volánbuszokon, de a fertőzés elkerülése érdekében továbbra is érdemes óvintézkedéseket tenni. Az egyik ilyen lehetőség a digitális jegy vásárlása, amiből az elmúlt bő egy hónapban már csaknem félmillió kelt el.
 

 

 

A közelmúltban a közösségi közlekedés kiemelten kockázatos üzemmé vált az új típusú koronavírus-járvány miatt, hiszen a nagy tömegben és kis, zárt helyiségekben rendkívül magas a fertőzés kockázata. A magyarországi közlekedési vállalatok, köztük a Volánbusz Zrt. járatain többféle óvintézkedést is bevezettek az utasok és a sofőrök biztonsága érdekében, ezek egy része a járvány tetőzése után is érvényben marad, de a napokban már elkezdődött a szabályok lazítása.

Szerdától már a Volánbusz összes járatán visszaállították az első ajtós felszállási rendet és a jegyértékesítést – a Budapestet és Pest megyét nem érintő járatok már május 11-től a korábbi rendben üzemelnek, a budapesti lazítások után pedig már a többi járaton is lehet jegyet vásárolni a sofőröktől. Más, szigorú járványügyi előírások azonban érvényben maradnak: a buszvezető fülkéje előtt egyszerre csak egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani akaró többi utazónak a peronon kell várakoznia, a másfél méteres védőtávolság betartásával.

Biztonságosabb a mobiljegy

Szintén érvényben marad egy a járvány alatt rendkívül népszerűvé vált jegyvásárlási lehetőség, a Közlekedési mobiljegy és –bérlet használata. Ezt a Volánbusz kifejezetten ajánlja is, hiszen ha digitális jegyet váltunk, a felszálláskor elég felmutatni a mobiltelefonunkat, nem kell jegyet vagy pénzt érintenünk, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fertőzést.
Hivatalos adatok szerint áprilisban naponta 7500, májusban már napi 11 300 mobiljegy kelt el. Valószínű, hogy a mobiljegyek- és bérletek népszerűsége a járvány után is kitart majd, hiszen a használatuk nemcsak biztonságosabb, de kényelmesebb is, mint a hagyományos jegyváltás.

A digitális jegyek vásárlásához csak egy ingyenes mobil alkalmazást kell letölteni. Május eleje óta a digitális jegyek megvásárolhatók a VoxPay mobilfizetési applikációban is, mely a Google Play és az App Store áruházból letölthető. Az applikáció segítségével a Volánbusz mellett a BKK és több kisebb közlekedési társaság járataira is lehet mobiljegyet venni. Jelenleg mintegy 600 féle jegy elérhető az ingyenes alkalmazásban, helyi és helyközi járatok, kedvezményes és teljes árú jegyek egyaránt. A www.voxpay.hu weboldal segíti az utazókat azzal is, hogy további információkat tartalmaz a közlekedési mobiljegy egyszerű használatával kapcsolatban.

Mobiljegy Nyíregyházán

Nyíregyházán is jól használható a közlekedési mobiljegy. Jelenleg már többféle mobiljegy érhető el a helyi tömegközlekedésben: Kétféle menetjegy (külterületi és belterületi), kétféle napijegy (külterületi és belterületi) és számos különféle bérlet. Emellett helyközi járatok is igénybe vehetők a Volánbusz járatain. Jelenleg váltható menetjegy teljes árú, 50%-os és 90%-os kedvezménnyel, valamint bérletek, havi, 30-napos és félhavi időtartamra. A VoxPay applikációban már minden mobiljegy típus elérhető, amelyet a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. eddig nyilvánosságra hozott. A fejlesztés és jegyválaszték bővítése folyamatosan történik.

A helyi járatokra a város kiválasztása után vásárolhatunk menetjegyet, vagy választhatunk az ott elérhető bérletek közül. Ha helyközi járattal utaznánk, kilométerjegyeket vásárolhatunk, amelyek ára (nem kedvezményes jegy esetén) 250 és 6400 forint között lehet a távolságtól függően. A vásárláskor használhatunk bank- és hitelkártyát, illetve kérhetjük az ún. "Főnök fizet" fizetési módot, ez esetben több utas jegyét egy költségvállaló, például egy munkáltató, vagy családtagok esetén a családfő is fizetheti.