Virágos Magyarország verseny Nyíregyháza lakossága részére

A lakosságnak szóló virágosítási pályázat célja, hogy jó minőségű fotókon keresztül mutassa meg, hogy milyen dísznövényeket, egynyári- és évelő virágokat, fűszernövényeket, dézsás növényeket ültettek közvetlen környezetükben az emberek, milyen növényekkel szépítik balkonjaikat, erkélyeiket, kertjeiket.

 

 

A pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség (Továbbiakban: Szervező) kezdeményezi, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny (Továbbiakban: VMO) értékelőbizottsági tagjaival, valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével együttműködve.
 

Pályázati feltételek
A pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra. Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti/előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet 2 kategóriában:
• Legvirágosabb balkon
• Legvirágosabb előkert*
Csak saját, a pályázó által készített alkotás nevezhető. A pályázót terheli annak felelőssége, hogy a fotókon esetlegesen szereplő személyek hozzájárulásukat adták a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához. Egy pályázó maximum 6 fotót küldhet be, a két kategóriában egyenként 3-3 darabot. Manipulált képek nem indulhatnak a pályázaton, de nem számít manipulációnak a szokásos fotográfiai korrekció (színek, tónusok, fényerő beállítása). A képek egyenként 1-6 MB méretűek lehetnek, JPG formátumban. Kérünk minden pályázót, hogy lehetőség szerint a fotók között legyen olyan, amely a teljes növénykompozíciót, tehát a teljes előkertet vagy erkélyt/balkont ábrázolja, valamint olyan is, amely annak részleteit mutatja meg. A pályázat lezárása után az internetes közönségszavazásra bocsátott, illetve a nyertes fotókra vonatkozó felhasználási jogokat a pályázók a Magyar Turisztikai Ügynökségre ruházzák annak érdekében, hogy ezen fotók a nagyközönség számára is bemutatásra kerülhessenek, a pályázó nevének feltüntetésével.
 

A pályázatok értékelése
A pályaműveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el. A zsűri a nyertes pályaműveket többségi szavazással választja ki a formai és tartalmi előírásoknak megfelelő pályaművek közül. A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül. Az eredményeket a palyazat.viragosmagyarorszag.hu, és a viragosmagyarorszag.hu oldalakon, valamint a https://www.facebook.com/viragosmagyarorszag/ oldalon tesszük közzé. A zsűri döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.
A bírálat során vizsgált szempontok: kertépítészeti kompozíció; korszerű növényalkalmazás, utcaképet javító érték, hazai nemesítésű egynyári fajták alkalmazása, kertészeti hagyományok ápolása, haszonnövények (fűszernövények, gyümölcstermő növények, zöldségnövények) korszerű alkalmazása, fenntarthatóság: anyagok újrahasznosítása, vegyes egynyári és évelő kiültetések, madárbarát kialakítás, esővízgyűjtés és hasznosítás, kreatív ötletek, egyedi megoldások.

Díjazás
A szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában tíz-tíz induló részesül díjban.
• Kategóriánként 3-3 fődíjat osztunk ki, melyek díjazása egyenként 150.000 forint értékű ker-tészeti utalvány.
• Kategóriánként 7-7 tematikus díjat ítélünk oda, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány.
A bírálat során keressük kategóriánként a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a legszínesebb növény-kavalkádot, a legkreatívabb egyedi megoldásokat, a legkorszerűbb fenntartható növényalkalmazást, a legínycsiklandozóbb (ehető növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) előkertet.**
A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül kategórián-ként, a zsűri által kiválasztott legfeljebb 50-50, közönségszavazásra bocsátott pályázat közül, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány.
Egyéb díjak díjkategóriáktól, és a beérkezett pályázatok mennyiségétől függően:
o szaktanácsadás neves díszkertészektől, a VMO szakmai grémiumának tagjaitól;
o magyar formatervező által készített tematikus plakett, szobor, emléktárgy, illetve nívós porce-lán dísztárgy (Zsolnay, Herendi, vagy Hollóházi kaspó, váza stb.);
o belépőjegyek különböző turisztikai attrakciókba ***

A zsűri tagjai:
 Borbás Marcsi – a Virágos Magyarország verseny fővédnöke
 Bálint Gyuri bácsi – a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának örökös tagja, Magyarország kertésze, kertészmérnök
 Orlóci László – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, a Füvészkert igazgatója, kertészmérnök
 Laczkó Mária – Hévíz Főkertésze, városüzemeltetési igazgató, kertészmérnök
 Szabó József – a Főkert korábbi igazgatója, kertészmérnök
 Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka – a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, tájépítész mérnök, tanszékvezető
Az előbírálatot a Virágos Magyarország verseny szakmai vezetői végzik.
Pályázati időszak: 2020. május 15.-2020. július 1.
Bírálati szakasz: 2020. július 2-13.
Közönségszavazás: 2020. július 13-26.
Eredményhirdetés: 2020 augusztusában

* Az előkert a ház és az utca között lévő kertrész, a legdíszesebb, a települések turisztikai vonzere-jét növelő része a kertnek.
** A Szervező fenntartja a jogát, hogy amennyiben nem érkezik a bírálati szempontoknak megfelelő pályamű, az egyes tematikus alkategóriákban ne osszon ki díjat, illetve új alkategóriákat alakítson ki!
*** A díjak változásának jogát fenntartjuk!