Szúnyoggyérítés Nyíregyházán

2020-tól az Európai Unió tagállamaiban megszűnt a kifejlett szùnyogok ellen alkalmazható készítmények légi permetése. A szúnyoggyérítés a jövőben kizárólag földi eljárással valósítható meg a közterületeken. A légi kémiai szúnyoggyérítés Nyíregyházán is kiváltásra kerül, a földi kémiai mòdszerrel.

 

 

A lárva gyérítésre alkalmazhatò készítmény korlátozásokķal ugyan, de továbbra is felhasználhatò. Légi permetezéssel kizáròlag vizes területeken, ahol földi eljárással a gyérìtés nem megvalòsítható. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap a biológiai lárvairtás is, mely elsősorban a szúnyog tenyésző helyeket érinti.

2020-ban lárvagyérítést földi és légi úton 2 alkalommal, kifejlett szúnyoggyérítést kizárólag földi úton 3 alkalommal tervez a NYÍRVV Nonprofit Kft., összesen 3000 ha területen. A védekezésbe elsősorban turisztikai területek, valamint sűrűn lakott belterületi városrészek lesznek bevonva.

Az első védekezést a mai napon (július 1.) megkezdik a szakemberek, egyszerre több területen, a Korányi kertvárosban, Sóstógyógyfürdőn és a Kertvárosban. Majd folyamatosan minden védekezésbe bevont területen elvégzik a gyérítést.

A földi szúnyoggyérítés során a szakemberek földi járműről meleg köd képző technológiával végzik a csípőszúnyogok elleni védekezést. Az alkalmazott és kijuttatott irtószer emberre, melegvérű állatokra, növényekre nem alkalmas, és a kijuttatás után néhány órával lebomlik. Mivel ez a technológia jóval lassúbb, mint a légi kijuttatás, a munkálatok több napot is igénybe vesznek.

NYÍRVV
NYÍREGYHÁZI VÁROSÜZEMELTETŐ
ÉS VAGYONKEZELŐ NONPROFIT KFT.