Tájékoztatás újabb szúnyoggyérítésről

Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését. Tájékoztatom T. Szerkesztőséget, hogy az országos központi szúnyoggyérítés keretében Nyíregyháza lakott belterületén földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek 2020. július 29-én (szerdán) napnyugtát követően, a kora hajnali órákig. Rossz idő esetén a védekezésre július 30-31. lett kijelölve.

 

 

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
 - A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
 - A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
 - A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
 - A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
 - A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.
 - A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.