Nyíregyházán is segít az Esélyautó

Nyíregyháza is csatlakozik a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait megkönnyítő kampányhoz: a megyeszékhelynek is lett Esélyautója. Az átadás 2020. december 21-én volt, a főtéri karácsonyfa alatt.

 

 

A karitatív céllal üzemeltetett új SEAT Leon Kombi, a fogyatékos emberek számára biztosít, nemcsak élelmiszer- és gyógyszer-, hanem személyszállítási lehetőséget is. A megyeszékhely egy újabb nagyváros, amely részt vesz a különleges programban, miután Szombathelyen és Kecskeméten is adtak át Esélyautót. Júliusban álltak munkába Magyarország első SEAT Esélyautói Szombathelyen. A gépkocsik a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segítik: segítenek nemcsak az orvoshoz jutásban, hanem a gyógyszer-, illetve az élelmiszer szállításban is. A karitatív akcióhoz már csatlakozott több város és márka is. Kecskeméten novemberben indult útjára az Esélyautó. Miután az első Esélyautók már kifogástalanul teljesítik feladatukat, Nyíregyháza városvezetése is felkereste az Esélyautót, hogy városukban is lehessen a korábbi két helységhez hasonló szolgáltatás, ezzel is segítve a fogyatékossággal élő lakosokat. Az Esélyautó a fogyatékos emberek (mozgássérült-, autista-, látássérült-, hallássérült- és értelmi fogyatékos emberek) öt legnagyobb érdekvédelmi szervezetének támogatásával Nyíregyházán is lehetővé tette, hogy egy kényelmes, tágas és könnyen kezelhető SEAT Leon Kombi gépjárművel segítsék a rászorulókat, mindennapi teendőik minél könnyebb elvégzésében. A gépjárművet a SEAT márka vezérképviselete, a Porsche Hungaria ajánlotta fel és a helyi SEAT márkakereskedő, a Platán Autóház készítette fel.

A SEAT Esélyautót a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti központ üzemelteti majd, azért, hogy a közelgő ünnepek adta teendők elvégzését segítse. Mindenki számára megterhelő volt ez az év, és ez a nehéz időszak átnyúlik a következő évre is. Szerencsére karácsony ünnepével megnövekednek a segítőkész felajánlások, így abban is hatékony segítséget tud nyújtani a SEAT Esélyautó. Azokhoz a rászoruló családokhoz és fogyatékos emberekhez, akik a vírus miatt egyedül töltik a szeretet ünnepét, így biztosan eljut a segítség és az ünnepet átható emberi szeretetet.

Az autó átadáson a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Jászai Menyhért alpolgármester, Nyíregyházi Család-és Gyermekjóléti Központ részéről Lengyelné Pogácsás Mária intézmény igazgató, Platán Autóház képviseletében Csősz Ferenc tulajdonos, és az Esélyautó részéről Tóth Tamás stratégiai tanácsadó vett részt.
A legjobbkor jön a segítség

A tapasztalatok szerint az Esélyautó óriási hasznára van a rászorulóknak. A járműveket, tekintettel a jelenlegi helyzetre, maximálisan kihasználják. A segítség mindenhol a legjobbkor jött, ugyanis a Covid-19 vírus miatt mindenkinek, de különösen a kezdeményezés célcsoportjának, a fogyatékossággal élő embereknek vált nehézkessé a mindennapi élelmiszer, illetve gyógyszer beszerzése, valamint az orvoshoz való eljutás. Sajnos a veszélyhelyzet alatt szünetelt a fogyatékos emberek nappali ellátása, viszont a segítő szolgálatok munkatársai ennek ellenére az érintetteket otthonukban is kisegítették. „Az a tapasztalatunk, hogy míg az idősek megsegítésére számos jó kezdeményezés született, akár a pandémiás időszakban is, a mozgásukban korlátozott emberek kevesebb ilyen előnyt élvezhettek. Szerettük volna az ő ügyüket is felkarolni, és élhetőbbé tenni a hétköznapjaikat” - mondta Eleki József, az Esélyautó Magyarország ügyvezetője. Fontos megemlíteni, hogy az első hullám idején Budapesten is működött már egy Esélyautó, amit a Wolt étel kiszállító működtetett. A vállalkozás nemcsak készételek, hanem bolti élelmiszerek kiszállításával is foglalkozik, így a tartós fogyatékossággal élő emberek számára nemcsak éttermekből, hanem élelmiszerboltokból is tudtak élelmet fuvarozni. A szervezet a jövőben még több márkakereskedéssel és településsel szeretne együttműködni, hogy a Magyarországon körülbelül hatszázezer főből álló fogyatékossággal élő emberek esetében, minél több érintettnek tudjon segíteni a pandémia után is.