A légzőrendszer védelme

Feltehetően a 2020-ban kialakult helyzetnek köszönhetően már szinte mindenki megtanulta, mennyire fontos a légzőszervek egészségének védelme. Korábban is lehetett látni embereket maszkokban és álarcokban, aminek az oka az, hogy a légzőszervek biztonságát garantáló eszközökre bizonyos munkakörökben a szokottnál is nagyobb szükség van.

 

 

Veszélyes anyagok a munkahelyen

Ha maszkban történő munkavégzés kerül szóba, akkor feltehetően legelőször az emberek jelentős része az orvosokra, elsősorban a műtősökre gondol. Azonban nem csak az egészségügyben vannak olyan körülmények, amelyek légzőszervi megbetegedés kockázatait hordozzák. Számos olyan helyzet van, amikor nagy mennyiségű por vagy mérgező anyag van vagy kerül a levegőbe a munkavégzés során.

Poros környezetre jó példa a falak lebontása, csiszolás vagy a törmelék eltakarítása. Azért sem kell messze menni, ha olyan munkát vagy munkakörnyezetet akarunk találni, ahol az egészségre kockázatot jelentő vegyi anyagok kerülnek a levegőbe. A különböző festékek, hígítók, tisztítószerek mind-mind tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek ha nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, akkor az semmiféleképpen sem mondható egészségre pozitív hatást kifejtő helyzetnek.

Ipari környezetben indokolt gondoskodni ezeknek a kockázati tényezőknek a csökkentéséről, ezzel elkerülve az egészségkárosodást.

A félálarcok

A félálarcok jóval összetettebb és komolyabb felszerelések, mint az arcmaszkok. Jellemzően bőrbarát műanyagból készülnek, a belégző és a kilégző nyílás elkülönül. A belégző nyílások számának tekintetében többféle modellel is lehet találkozni. A leggyakoribb modellek az egy, illetve két belégzővel ellátott típusok.

 

 

Két belégzős típusoknál a szelep az álarc két oldalán található, egy belégzős változat esetében pedig jellemzően középen, az orr és a száj környékén van a szelep. A kilégzőt a legtöbb típus esetében középre helyezik el az orr és a száj környékére.

A félálarcok többségénél cserélhető szűrő van a lélegző nyílásokon, leggyakrabban több ponton rögzíthető bajonettzárral. A fejre bőr- és hajbarát gumi fejszalagokkal lehet rögzíteni, jellemzően ezeknél úgy van kialakítva a csatlakozás és a rögzítés, hogy könnyen és gyorsan, szinte azonnal le tudja magáról venni a viselője.

Ha olyan környezetben dolgozol, ahol egészségre káros anyagok találhatóak a levegőben, akkor érdemes szétnézned a Legjobb Munkaruha Webshop légzésvédői között.

Félálarcok és extra funkciók

Bizonyos magasabb kategóriába tartozó termékek speciális tartozékokkal vannak ellátva. Aki már hordott valamilyen, arcot és szájat takaró eszközt, az bizonyára tapasztalta már, hogy a letakart terület alatt a levegő könnyen és gyorsan fel tud melegedni. Ennek kiküszöbölésére néhány típust speciális, melegedés elleni szelepekkel láttak el. Ezenkívül lehet találkozni olyan modellekkel is, amiben beszédmembrán is található.