Megújul a Szabó Lőrinc iskola

A Nyíregyházi Tankerületi Központ felújítja a Szabó Lőrinc iskola jellegzetes „L” alakú épületrészét, melynek keretében három ütemben megújul a teljes homlokzat. Emellett Bio iskolakertet és kisállat simogatót is létesítenek az „Örökös Öko-iskola” program keretében, amely több lépcsőben valósul meg.

 

 

 

Az iskola tervei között szerepel, hogy olyan egyedi élményeket és tapasztalatszerzési lehetőséget kínáljon a tanulóinak, amelyek gazdagíthatják az általános iskolában eltöltött időt. A munkálatok állását dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője december 2-án helyszíni bejáráson tekintették meg.

Már 2020. szeptemberében elkezdődtek az „Örökös Öko-iskola” program megvalósításának munkálatai. Az oktató-, és nevelőmunkát segítő igazi különlegességekkel szeretné várni tanulóit a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye. A sóstóhegyi iskola nagyon jó természeti adottságokkal rendelkezik, a széles, tágas udvar és a játszórész remek kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyerekeknek. Az iskola a kedvező adottságait használja ki az unikumnak számító fejlesztések megvalósítása során. A cél, hogy a gyermeki jellemfejlődést és a környezet iránti érzékenyítést az élménypedagógia eszközeivel, minden érzékszervet megmozgatva, tapasztalati úton aktívan elősegítsék. Egy széleskörű összefogás eredményeként létrejött az intézményt kiemelten és önzetlenül segítő, az öko-program tervezésében és szervezésében résztvevő „Szabó Lőrinc Támogatói Kör”, melynek tagjai szülők, szervezetek és cégek, valamint a fenntartó Nyíregyházi Tankerületi Központ.

Rusznyák László, az intézmény vezetője elmondta: „Az iskola célja, hogy a tanulók megfigyelhessék a növények fejlődését, életét és annak az emberekre, közösségekre gyakorolt hatását. A tervek szerint minden osztály kap 1-1 db saját, minőségi földdel feltöltött 1x4 méteres emelt ágyást, amit egész évben gondozhat, megfigyelhet. Az öntözéshez a vizet a csapadékvíz felfogásával és locsolórendszer kiépítésével tervezzük biztosítani. Ezen tevékenységek során többek között a csíráztatást, és a virágpalánta nevelést ismerhetik majd meg a gyerekek. A kifejlett növényeket pedig ki tudják ültetni az iskola udvarára. Így a közös tevékenység és az élménypedagógia módszereivel is be tudják mutatni a tanárok a növények fejlődését, hasznosságát, szépségét, környezetünkre gyakorolt hatását.”

Dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszíni bejáráson kiemelte: „Nagyon jó, napi szintű kapcsolat van a tankerületi központ és az önkormányzat között. Mindig átgondoltan és egyezetetések nyomán fejlesztjük az intézményeket. Az önkormányzat eddig is kihasznált minden pályázati lehetőséget, ha már az Arany iskoláról van szó, az EMMI támogatásának köszönhetően nemrég teljesen megújult a tanuszoda, itt a Szabó Lőrincz tagintézményben pedig néhány éve vehették birtokba a szabadtéri kondiparkot a gyerekek. A tankerületi fejlesztések mellett mi is tovább folytatjuk ezt a munkát. 2021-ben összesen 1,78 milliárd forint pályázati forrásból számos intézmény energetikai felújítását valósíthatjuk meg. Ezek között lesz az Arany iskola épületének utólagos hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréjével és egy fotovillamos rendszer kialakításásval. De a Kodály Zoltán iskolára is napelem kerül, a Wesselényi középiskola kollégiumi épületének és az Inczédy középiskola főépületének energetikai korszerűsítése is megvalósulhat a következő évben. Azonban az infrastrukturális fejlesztések mellett nagyon fontos, hogy a magasszintű oktatást, helyben, egyedi lehetőségekkel tegyék a tanulók számára még élményszerűbbé. Ennek kitűnő példája a Szabó Lőrinc iskolában megvalósítás alatt lévő öko-iskola program.”

 

 

Az iskola tervei szerint oktatási és terápiás jelleggel megvalósul egy „Kisállat Simogató” is a Szabó Lőrinc Tagintézményében. Ennek célja, hogy a gyerekek testközelből ismerkedjenek meg a háziállatokkal. Illóolaj-, és fűszernövény kertet is szeretnének kialakítani, és a leendő beruházás része lehet a jövőben egy iskolai öko-tanösvény is, ahol be lehet majd mutatni a tananyaghoz kacsolódó főbb növényi társulások jellemzőit, valamint egy szabadtéri tanterem, ahol jó idő esetén tanulhatnak a diákok.

Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: „Sóstóhegy, Sóstógyógyfürdő vonzáskörzetébe egyre több kisgyermekes, vagy gyermeket vállaló család költözik. Ezért várhatóan a jövőben az iskolai beiratkozási létszám is emelkedni fog. A városrész két óvodájában már láthatóak ennek jelei, mintegy 180 óvodás korú gyermeknek nyújtanak szép, zöld környezetben nevelői, oktató munkát. A Szabó Lőrinc tagintézmény többfunkciós feladatot vállalt fel. Itt volt az ideje egy nagyobb beruházásnak, az iskola megújulásának. Mind a fenntartó tankerület, mind az önkormányzat, polgármester úr együttes munkájának köszönhetően indult el a tudatos fejlesztési projekt első szakasza, az állatsimogató megépítése. Látható, hogy a tanári kar és az intézmény vezetője napra készen és jól együttműködik a szülőkkel, a „Szabó Lőrinc Támogatói Kör” megalakulása is jó példa erre, képviselőként pedig jómagam is minden tőlem telhető támogatással segítem az intézmény fejlesztését, fejlődését.”

Elkezdődött az iskola jellegzetes „L” alakú épületrészének felújítása. Ennek keretében három ütemben megújul a homlokzat, amelyre vidám dekorációt készítenek majd a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium képzőművészet tanszakos tanulói, valamint a tervek szerint egy Székelykapu-jellegű építmény is díszíti a jövőben az Igrice Egyesületnek köszönhetően a Szabó Lőrinc Tagintézmény udvarát.

A felújításokhoz és az egyediségekhez a forrást a fenntartó, a Nyíregyházi Tankerületi Központ biztosítja, amely 2020-ban közel 32 millió forintot fordított a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének fejlesztésére.

Fotó: Szarka Lajos