Mitől lesz jó egy porszívó?

Az egyik alapvető háztartási felszerelésünk a porszívó. Egy igazán jó porszívó lecsökkentheti a takarítással töltött időt. Ez azonban csak másodlagos szempont. A legfontosabb, hogy a porszívónk a lehető legtöbb szennyeződést távolítsa el a lakásból. Továbbá hogy ezt ne csak a hidegburkolatokról tegye, hanem a szőnyegeket is kellően portalanítsa.

 

 

Ahhoz, hogy a megvásárolt készülékkel elégedettek legyünk, vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk a piacon.
 
Nem minden a teljesítmény

A legtöbben azt gondoljuk, hogy minél magasabb az adott porszívó elektromos teljesítménye, annál jobban szív. Ez nem igaz, ugyanis nem az elektromos teljesítmény mutatja meg számunkra, hogy mennyire hatékony a porszívó. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi elektromos áramot fogyaszt a gépünk.

Ha tisztában akarunk lenni azzal, hogy milyen erősen szív a kiválasztott gép, akkor a szívóteljesítményt tartsuk szem előtt. Ez tájékoztat minket a porszívó szívóerejének nagyságáról. Ha nem csak parkettát vagy járólapot szeretnénk porszívózni, hanem szőnyeget, kárpitot is, akkor érdemes erősebb porszívót választanunk.

A porszívók alapvető típusai

Nagyanyáink korában néhány márka közül válogathattak a porszívó iránt érdeklődők. Ezek általában ugyanazon az elven működtek. Ma már a modern porszívók fazonjainak széles választéka érhető el a boltokban. Választhatunk porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót. Kis, akkumulátorral működő kézi porszívókat vagy akár önjáró robotporszívót is. Vannak komplett takarítógépek, és vehetünk vízszűrős porszívókat is, egész nagy méretben. Azonban ha csak a konyhában van szükségünk az asztal gyors tisztítására, a mi modellünk a morzsaporszívó.

 

Korszerű szűrés az egészségért

Ma, amikor egyre több az allergiás beteg, jelentősége van a porszívókban elhelyezett szűrési techonlógiáknak. Ha számunkra is fontos, hogy ne csak a port, hanem egyéb mikroszkopikus részecskéket is megszűrjön a porszívó, válasszunk eszerint. A vízszűrővel ellátott gépek hatékonyan veszik fel a harcot az atkák ürülékével szemben. Ezek okozzák ugyanis az allergiás reakciókat, nem maguk az állatok.

A HEPA szűrő egy korszerű szűrési mód. Ezeken a szűrőbetéteken nem csak a piszok, hanem a levegőben lévő kórokozók és dohányfüstszemcsék is fennakadnak. Az egészségünkre nézve nagyon hasznos, ha hatékony szűrővel van ellátva a porszívónk.

Válasszunk igényeink szerint

Mielőtt döntenénk, alaposan mérjük fel a szükségleteinket. Számít, hogy mekkora méretű a lakásunk, amelyben porszívózni szeretnénk. Ugyancsak tartsuk szem előtt, hogy milyen felületeket, milyen burkolatokat szeretnénk tisztán tartani.

Ha mi magunk vagy valamelyik családtagunk allergiás, ezt is vegyük figyelembe a vásárláskor. Természetesen nem mellékes, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak. Egy jó minőségű robotporszívó magasabb árkategóriába esik. Azonban elérhető áron is találunk jó teljesítményű porszívókat.