Nyolc nyíregyházi óvoda kapott modern légtisztító berendezést

A (TOP) „Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál – II. ütem” elnevezésű pályázat keretében, miután a Kormány érdemesnek találta a többletforrás iránti kérelmet, bővült az igénybevehető támogatási összeg. Ennek köszönhetően az önkormányzat a bölcsődei-óvodai neveléshez szükséges új eszközöket, kül-, és beltéri játszóeszközöket, bútorokat, konyhai és számítástechnikai eszközöket, textíliákat, sószobát, valamint légtisztító berendezéseket szerzett be összesen bruttó 60 millió Ft értékben.

 

 

A légtisztító berendezések UV-C ultraibolya fénnyel működve nyújtanak hatékony védelmet a vírusok és baktériumok ellen és HEPA szűrőt tartalmaznak a por kiszűrésére. A projektben érintett óvodák számára összesen 80 db légtisztító készüléket szerzett be önkormányzat, intézményenként 10-10 darabot.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere hivatalos Facebook oldalán így összegezte: „Ahogy megígértük, 2020-ra az önkormányzati fenntartásban lévő 34 óvoda és 9 bölcsőde mindegyikét felújítottuk. Emellett megépítettük a 35. vadonatúj óvodát, így nőtt a férőhelyek száma is. A korszerűsítésekkel csökkent az energiára fordítandó költség, javult az esztétikai megjelenés és komfortosabbá váltak a gyermekek és az óvónők mindennapjai. A Kormány további támogatásának köszönhetően egy újabb eszközbeszerzés keretében légtisztító berendezéseket is kaptak az óvodák. Emellett természetesen folyamatos az intézmények fertőtlenítése és jó ütemben halad az óvónők beoltása is. Minden adott ahhoz, hogy megfelelő körülmények között fogadjuk a gyerekeket.”

A projekt célja az óvodai és a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minőségének fejlesztése, a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése volt. Ennek a projektnek köszönhetően 8 óvodában összesen 1086 darab óvodai férőhely lett fejlesztve, valamint a Bóbita Bölcsődében a 78 meglévő férőhely fejlesztése mellett 24 új bölcsődei férőhelyet hoztak létre két új csoportszoba kialakításával.

A projekt keretében 2019-ben az alábbi óvodákban és 1 bölcsődében valósult meg energetikai korszerűsítés:
• 14. sz. Bóbita Bölcsőde (Tas u 1-3.)
• Eszterlánc Északi Óvoda Székhelyintézmény, (Tas utca 1-3.)
• Búzaszem Nyugati Óvoda Benczúr téri Tagintézmény (Benczúr tér 20.)
• Gyermekek Háza Déli Óvoda Kassa úti Telephely (Kassa u. 27.)
• Búzaszem Nyugati Óvoda Gyermekkert Tagintézmény (Tőke u. 3.)
• Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény (Fazekas J. tér 14.)
• Eszterlánc Északi Óvoda Gyermekmosoly Tagintézmény (Etel köz 13.)
• Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézmény (Krúdy Gy. u. 27.)
• Tündérkert Keleti Óvoda Nefelejcs Tagintézmény (Deák F. u. 2.)

A beruházás valamennyi megvalósítási helyszínen befejeződött, a projekt hamarosan zárul.