Kampányséta a Baba és emberbarát városért!

A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület Baba és emberbarát városért! címmel 2021. július 23-án, pénteken délelőtt 9 órakor kampánysétát szervez Nyíregyháza belvárosában azért, hogy a megkülönböztetés és kirekesztés helyett a tolerancia, a társadalmi befogadás és sokszínűség jellemezze városunkat. Nyíregyházán sok épület van, ahova nem lehet bemenni babakocsival, kerekesszékkel.

 

 

Külön tanulmányt érdemelne (helyenként a belvárosban is) a járdák állapota. Éppen ezért az egyesület felhívást intézett a város civil szervezeti és lakói felé.

Egyesületük kisgyermekes anyukái szerint a babakocsival való közlekedés akadálymentesítés nélkül rémálom. A szülők ölbe veszik, felcipelik a babakocsit, de a mozgásában korlátozott ember is felcipeli kerekesszékét?

Nyíregyháza jelenlegi városvezetése családbarát, ezért bíznak abban, hogy érdemes a városlakóknak szót emelni az emberi méltóságért, esélyegyenlőségért, és a közérdekű cselekvésért. Céljuk az esélyegyenlőség elősegítése: A látogatott intézmények, üzletek akadálymentesítése, a figyelem odairányítása a szolgáltatások minőségére, illetve azok  javítása, a mozgásukban korlátozott igénybevevők megfelelő ellátásának megteremtése érdekében.

A kampánysétí célja, hogy ráirányítsa a Nyíregyházán élő emberek figyelmét, hogy akár kis változtatással, de annál nagyobb odafigyeléssel is könnyíthetünk egy jelentős célcsoport hétköznapi életén. Céljuk a babakocsival közlekedő, mozgásukban végleg vagy átmenetileg akadályozott emberek és gyermekek életminőségét javítani a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósításával. A figyelem felkeltésével hangsúlyozni kívánják, hogy az anyukák, a mozgáskorlátozottak oda mennek be szívesen, ahol közlekedésük megoldott, ezért ez  kihat az adott intézmény működésének minőségére.

Az akadálymentesítés közvetetten hozzájárul ahhoz, hogy az érintett nyíregyházi lakosok  speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok társadalmi aktivitása, életminősége javuljon, és a helyi közösségben való aktív részvétele növekedjen, megszűnjenek a zavaró tényezők, amelyek alááshatják a kisgyermekes anya, és a mozgásában korlátozott ember önbizalmát.

Szervezőként bíznak abban, hogy presztízs értékű lesz csatlakozni a kezdeményezéshez és a jelenleginél több intézmény akadálymentesítése történik meg a közeli jövőben.
Üzenetük lényege, hogy bárki jelentkezhet, és javasolhat középületeket, intézményeket, vállalkozásokat, vagy akár kreatív embereket is a Baba-és emberbarát matricára!

Az akció olyan szolgáltatók, intézmények, üzletek felé irányul, amelyek nem rendelkeznek rámpával, vagy akadálymentesített bejutással. Kiemelt figyelmet kapnak azok az ügyfélszolgálati pontok, ahol nagy ügyfélforgalmat bonyolítanak, illetve felkeresésük az ügyfél számára általában nem kikerülhető, illetve azok a területek, ahol az akadálymentesítés megtörténte az ügyfelek számára egyenlő esélyű hozzáférést valósít meg.

 

A Gyerecsak Egyesület 2014-ben  alapított  egy  „Baba- emberbarát matrica”-t is. Ezzel jutalmazzák azokat az intézményeket, vállalkozásokat, ahol megfelelően és törvényesen járnak el. A matricával ellátott helyekről jegyzéket adnak közre és ingyenes online reklámfelületet biztosítanak blogjaikon számukra.

Az előzetes szervezés során segítséget szeretnének kérni, hogy felmérhessék,
-    hol vannak azok az épületek, útszakaszok, ahol ez jól megoldott,
-    és ahol hiányzik az akadálymentesítés,
-    hol vannak pihenőhelyek (mosdók, pelenkázók, szoptatós sarkok, stb.)

Leírást, esetleg fotót, vagy videófelvételt  az egyesuletgyerecsak@-gmail.com címre, vagy a Fiatal Anyák a Nők jogaiért facebook oldalra várnak a szervezők. Személyes észrevételeket a 30 8561726 telefonszámon tehetnek, és minden érintett, vagy szimpatizáns városlakót várnak a kampánysétára, ami a Kossuth térről indul majd.