Skarlát íbisz fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

A 24 felnőtt egyedet számláló kolóniában eddig 2 fióka látott napvilágot és bárki könnyedén megtudja különböztetni őket a csapat többi tagjától, hiszen azok az skarlátpiros ivarérett egyedektől eltérően rejtőzködést segítő sötét tollazattal rendelkeznek.

 

 

A skarlát íbiszek ( Eudocimus ruber) Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. Tollaik ragyogó skarlát színét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Elegáns, vékony, lefelé ívelő csőrük eszményi szerszám a rákok és különféle csigák kiemelésére a mocsár iszapjából vagy a mangrovegyökerek közül. Zárt tartási körülmények között a speciális íbisz tápnak köszönhetik jellegzetes színüket, mely eleséget hallal és főtt tojással és egyéb állati fehérjével egészítenek ki a madárgondozók.

A kolóniában magaslatra épített egyszerű fészkeket a párok közösen készítik el és a tojást is felváltva költik ki 19-23 napig, majd a kikelt fiókát is együtt nevelik és a  begyükben előemésztett és visszaöklendezett táplálékkal etetik őket.

 

 

A Nyíregyházi Állatpark már több éve tartja ezt az impozáns megjelenésű gázlómadarat, de az első esztendő hogy fióka nevelésnek is szemtanúi lehetnek a park dolgozói. A héten  az utódok is kimerészkedtek a fészekből, így már a látogatók is megcsodálhatják a nyáron kikelt madárritkaságokat.

 

Sóstó Zoo