A Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja Nyíregyházán

Lezárult a „Fenntartható turizmusfejlesztés - a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által” című, projekt megvalósítása Nyíregyházán. Az elkészült beruházást november 19-én dr. Kovács Ferenc polgármester és Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója sajtónyilvános projektzáró rendezvényen mutatták be.

 

 

A projekt keretében megújult és új funkciót is kapott a belváros szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthon (régi Tiszti Klub). A cél egy olyan helyi, térségi és az országban is egyedülálló turisztikai attrakció létrehozása volt, mely által élénkül a helyi gazdaság és nő a foglalkoztatás is.

Projekt tartalma:
A fejlesztés során megvalósult egy színháztörténeti múzeum kialakítása, amely a színháztörténet egyes korszakait élményszerűen mutatja be. Kialakítottak egy korszerű, interaktív, installációs, szimulációs látogatóteret, és egy 30 fős 3D-s mozit. A tárlatot különböző tárgyi relikviák, video-térképek egészítik ki, többnyelvű audio-narrációval. A fő attrakció mellett megvalósult egy 80 férőhelyes pódiumszínpad is, ahol a különböző színházi korok reprezentatív, szórakoztató, komplex élményt adó produkcióival találkozhat a nagyközönség. Mindez jól kiegészíti az egyetemes színháztörténeti múzeum virtuális anyagát, valódi kulturális és turisztikai „élményútvonalat” alkotva. Az épület felső szintjén kialakítottak egy több mint 120 férőhelyes rendezvénytermet. Az infrastruktúra fejlesztése olyan turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokkal, élményelemeket jelentő technikai fejlesztésekkel egészült ki, amelyek a mai kor modern igényeinek is megfelelnek.
A vendégek kényelmét szolgálja egy 102 férőhelyes bisztró térre néző terasszal, utóbbi 28 férőhelyes. Kialakítottak egy belső udvarra néző teraszt 48 férőhellyel és egy kétszintes kávézót összesen 46 férőhellyel.
A felújított épület és multifunkciós tér a Szindbád nevet viseli, ahová a Móricz Zsigmond Színház jegyirodája is beköltözött, így a jegyárusítás is helyet kapott az ajándéktárgyak árusítása mellett.

A projekt részeként a turisztikai attrakció kialakításához szükséges eszközbeszerzés is megvalósult, valamint az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, a zöldfelület rendezése, parkolók kialakítása és elektromos töltőállomás létesítése.
• Támogatás összege: 946.163.155,-Ft
• Támogatás forrása: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program