Közös ifjúsági stratégián dolgoznak a diákok

Több mint fél éve dolgozik már együtt a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda és a Szatmár Megyei Magyar Diáktanács egy stratégiaalkotási projektben, melynek újabb műhelyfoglalkozására február 18. és 20. között került sor Szatmárnémetiben. A két város fiataljai ez alkalommal egy ifjúsági felmérés átfogó kérdőívének elkészítésén dolgoztak.

 

 

A kutatás több témában is felméri az ifjúság véleményét, igényeit, többek között a kulturális szokásokról, médiafogyasztásról, a városok infrastrukturális helyzetéről, különböző diákszervezetek működéséről, a környezetvédelemben való részvételről vagy a testvérvárosi kapcsolatokról.

A kérdéssor összeállításán túl a diákok szemléletformáló beszélgetéseken is részt vettek, elsőként Butka Gergővel, a szatmárnémeti Kulturális Központ igazgatójával találkoztak, aki projektmenedzsmentről, különböző munkametódusokról és egy sikeres projekt elkészítésének folyamatáról adott információt nekik, egyúttal lehetőségeket is kínált az együttműködő településeknek és szervezeteknek. Nagy Szabolcs országgyűlési képviselő a szombati nap folyamán bemutatta a fiatalok számára munkáját, bepillantást nyújtott annak részleteibe és a román törvényhozás folyamatát is megismertette velük.

A két testvérváros közötti kapcsolat erősítése a diákszervezetek számára kiemelten fontos. Korábban már mindkét csapat delegációja járt egymásnál, a szatmárnémeti fiatalok a szeptemberben Nyíregyházán megrendezett Testvérvárosi Találkozón is részt vettek. A jelenleg is folyamatban lévő projekt következő eseménye újra Nyíregyházán lesz, a tavaszi hónapok során egy közös ifjúsági fórumot szervez a két testvérváros.

 

 

Ecsedi Noémi
Nyíregyháza diák-polgármestere